När solen inte visar sig: D-vitamin

När solen går ner tidigare och tidigare behövs extra D-vitamin.
När solen går ner tidigare och tidigare behövs extra D-vitamin.

Det har varit en ovanligt solig och vacker höst. Under soliga dagar har jag känt att det guldfärgade höstljuset tränger in i varje cell av min kropp och ger kraft att orka med de kommande två månaderna av mörka dagar och kvällar. När solljuset minskar och dagarna blir kortare behöver vi tänka på att få tillräckligt D-vitamin. Det är ett sätt att sköta immunförsvaret och förebygga depressioner.

Barnläkaren Arvo Ylppö rekommenderade på 1920-talet ett D-vitamin intag på 100 µg per dygn men på 1960-talet förändrades rekommendationerna radikalt. Plötsligt skulle man klara sig med 5 µg. År 2011 kom en ny rekommendation för barn, unga och gravida kvinnor. Barn i åldern 2 veckor till 2 år rekommenderas inta tillskott av D-vitamin 10 µg/dygn medan 2-18 åringar rekommenderas inta 7,5 µg. Gravida och ammande kvinnor behöver enligt THL 10 µg per dygn.

Detta är alltså den officiella rekommendationen eller det som kallas för RDI “recommended daily intake”. Men det är inte hela sanningen. Varför nöja sig med att just och just överleva när man kan få en optimal hälsa? ODI dvs. “optimal daily intake” är mycket högre: 25-75 µg. D-vitamin lagras i kroppen och man behöver inte inta tillskott dagligen om man hellre vill inta större veckodos. Många äldre som inte vistas utomhus regelbundet lider av kronisk D-vitaminbrist.

De bästa D-vitaminkällorna är fet fisk, t.ex. ål, sardiner, makrill och lax. Intag av D-vitamin ska kombineras med exponering av solljus eller/och som tillskott. Vintertid är det utmanande att klara sig utan D-vitamintillskott.

D-vitamin hjälper:

  • Upptag och användning av calcium och fosfor för starkare benstomme och tänder.
  • Tillsammans med A- och C-vitamin förebygger och förbättrar D-vitaminen förkylningssymptom.

Terapeutisk använding:

  • osteoporos (25-100 µg)
  • artrit (25-100 µg)
  • MS (25-100 µg)
  • metabolt syndrom och diabetes typ 1 och 2 (50-100 µg)
  • depressioner och höstdepressioner (50-100 µg)

Ny spännande epidemiologisk forskning ledd av forskare vid Dana-Farber Cancer Institute (DFCI) slår fast att D-vitamin också kan vara en viktig del av vården av cancer. D-vitaminen är som bekant anti-inflammatorisk och stärker immunförsvaret, vilket är viktigt i kampen mot cancer.

Svenska osteoporossällskapet har tagit initiativ till att utarbeta rekommendationer för diagnostik och behandling av D-vitaminbrist. Rekommendationerna gäller D-vitamindiagnostik och behandling av rörelseorganens sjukdomar, speciellt skeletthälsa. Vi får se hur och om de officiella rekommendationerna i Sverige och Finland ändras inom en nära framtid.

IMG_0094Alessandra Sarelin, Terapihörnet Shop

info@terapihornet.fi

Källor:

Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken (2011).

”D-vitaminbehandling och skeletthälsa: Rekommendationer behövs”, Läkartidningen 2014;111.

Nguyen, “Is vitamin D a wonder pill?”, Harvard Magazine 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top