Detox på mental och emotionell nivå

IMG_0478Jag gjorde min första detox med färskpressade juicer av grönsaker, frukter och bär strax efter nyåret. Det var mycket intressant att följa med hur kroppen reagerade rent fysiskt. Mest fascinerande var det ändå att följa med hur den påverkade mig mentalt och emotionellt. Detta hade jag inte förväntat mig. Både under detoxen och länge efteråt. Man kan nog beskriva det som att man på något sätt föds på nytt eller startar från noll.

Enligt kinesiskt tankesätt kan vissa emotioner sätta sig i vissa organ, t.ex. i levern som är ett organ som sköter om en stor del av reningsprocessen i vår kropp. Energimässigt sitter där vrede, ilska, frustration. Har man kort stubin pratar man om att leverenergins flöde är dåligt. Leverenergin sköter våra muskler och rörelser i kroppen och hör till träelementet. Jag märkte helt tydligt efter min första dag att mina ben var rastlösa jag hade svårt att sova och kände att jag gick litet på övervarv och blev frustrerad. Jag kände också spänningar i vadmusklerna.

Tjocktarmen hör till metallelemetet och den sägs sköta om att föra bort allt onödigt som vi inte behöver mera. Mentalt betyder det att vi kan välja bort sådant som inte ger oss något. Därför börjar många ivrigt städa både i hemmet och på jobbet efter en detox. Mentalt känner man för att tala ut – man säger kanske starkare vad man tycker och tänker. Detta kan förklaras att eftersom din tarm renas under en detox blir ditt metallelement starkare och du inser vad du skall ta i tu med och lämnar det som inte är nödvändigt.

Urinbåsan och njurarna hör också till kroppens reningsorgan. Man säger att rädslor, ängslan och trauman kan sitta i dem energimässigt. Detoxen kan kanske väcka rädslor eller hjälper dig att komma till insikt och bearbeta dina trauman. Urinblåsmeridianen hör till fadersgestalten och makt. Den är den längsta meridianen i vår kropp, den ligger på vår baksida från hjässan längs ryggen ända ner tll tårna, och den skyddar oss från ytan. Till njurenergin hör vår grundenergi och målmedvetenheten. Ditt vattenelement blir kanske starkare av alla safter och mineraler och du kan gör saker mera målmedvetet och övervinna dina rädslor. Hörselsinnet och nervsystemet hör till vattenelementet och du lär dig att lyssna till andra och dig själv.

Sedan tunntarmen som hör till eldelemetet som är förknippat med ditt hjärta och Kärlek. Tunntarmsmeridianen sägs vara moderskärleken. Serotoninproduktionen har visat sig ske till stor del i tunntarmen enligt vissa källor produceras största delen av vårt serotonin i tunntarmen. Enligt kinesisk medicin är tunntarmen en del av vår hjärna och centrala nervsystemet. Det skulle förklara varför den är så känslig. När vår tarm mår bra känner vi lättare lycka och välmående. Det vet vi kanske av egen erfarnehet och det har forskningen visat och kommer säkert att vissa i framtiden ännu mera hur mycket av våra sjukdomar som beror på att vår tarm eller nervsystem inte mår bra.

Till lungenergin hör sorg och besvikelse. Det är viktigt att gråta och andas ut den. Under detoxen tror jag att det är extra viktigt att vi får frisk luft, är ute och går eller gör andningsövningar för att rena oss via lungorna. Till lungenergin hör vårt största organ i kroppen dvs. huden. Sköt om din hud! Hjälp den att förnya sig genom att ta bort döda hudceller. Smörja in dig med naturliga oljor och blanda i några droppar eteriska oljor som sugs in via din hud eller tillför mineraler genom huden genom att bada i salter. På sommaren känner vi ofta oss mera levande än någonsin då vi får bada i saltvatten, solbada och lufta vår hud varje dag.

Alla kanske inte vill eller inte kan utföra en detox men det finns andra sätt att sköta och rena de inre organen.IMG_9151

Genom andningsövningar, yoga, meditation, energibehandlingar eller när du är med nära och kära kan du få dina emotioner till ytan och bearbeta dem och påverka utsöndringen av hormoner. Genom att skratta och sjunga kan du påverka samma saker. Många människor har fått en bättre sömnkvalitet genom att yoga regelbundet och stresskänslan under kontroll. Hormonutsöndringen påverkas av regelbunden träning.

Med Klassisk kinesisk akupunktur kan man på ett holistiskt sätt öppna upp för att få energin att flöda i kroppen och samtidig rena bort och bearbeta emotioner som kommer upp till ytan. Man kan harmonisera leverenergin, förstärka njurenergin som hos oss alla blir sämre med åldern. Många sjukdomar kan man bromsa upp. Främst använder man akupunktur för att förebygga sjukdomar.

Jag studerar nu detta och är mycket intresserad. Min tutor kommer en gång i månaden till Pargas till Terapihörnet för att ge akupunktur tillsammans med mig. Tag kontakt om du i din framtid vill ha hjälp av mig. Det finns mycket att berätta om Kinesisk medicin som jag gärna delar med er. Vi fortsätter en annan gång!

IMG_8763Ha det gott och njut av stunden du befinner dig i just nu!

Irena Nylund

Skribenten är fysioterapeut, yogalärare och studerande i Klassisk kinesisk akupunktur

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top