Detox som livsstil

I mars hade Terapihörnet Shop besök av kostrådgivare Nina Westerback. Nina talade om temat ”Detox och balans i kroppen”. Hennes förhållningssätt till viktproblem kändes fräscht: övervikt handlar om hormonbalans och är inte så enkelt att lösa (rådet att äta mindre och röra sig mera funkar sällan). Övervikt handlar inte om lättja eller brist på motivation. Ibland kan övervikt bero på näringsbrist – kroppen ropar efter vitaminer och mineraler!

Här skriver jag om detox, som är nyttigt för vem som helst, oberoende av vad vågen visar. Detox är en livsstil, ingen snabblösning.

Toxiner och gifter kommer in i vårt system via huden, lungorna och matsmältningen. Reningsorganen, dvs. levern, tarmen, lungorna, huden, lymfsystemet, njurarna och menstruationssystemet gör sitt bästa för att bli av med tungmetaller, plaster, allergener, mediciner, tobak, alkohol, mögel och annat som kan ansamlas. (Också socker är toxiskt i stora mängder.)

Levern är en komplicerad reningsmekanism som kräver vitaminer och mineraler i stora mängder. (Levern har 50 olika uppgifter i kroppen!) Också svavel behövs i reningen. Svavel finns naturligt i regnvatten och kommer inte i vår mat så ofta numera när det mesta konstbevattnas. Lök och ägg innehåller svavel och också i MSM-pulver som är ett bra tillskott vid detox (finns i shoppen!).

Flavonoider och antioxidanter stöder levern. Bra källor är bär, grönt te, kålväxter. Antioxidanter skyddar oss från fria radikaler som förstör celler. Vitaminerna C, A, E och exempel på antioxidanter. Mineralerna selen, zink och magnesium är också viktiga antioxidanter. (En bra multivitamin kan alltså stöda levern och hela detoxsystemet.) T.ex. C-vitamin och selen har olika funktioner men det gemensamma är de binder fria radikaler och för ut dem ur kroppen.

Mängden antioxidanter i olika livsmedel mäts med ett så kallat ORAC index (=oxygen radical absorbation capacity). Den växt som har överlägset högst tal på ORAC-indexet är sprängticka, också kallad chaga eller pakuri. Det är lätt att koka en kopp varm chagadryck och på det sättet stöda både immunförsvaret och kroppens avgiftning (finns i shoppen!).

Det som behövs för reningen av levern är:

 • Alkalitet (pH-balans) – stress försurar kroppen! Basbildande mat är grönsaker och frukter – gröna smoothien är ett bra hjälp vid försurning! Basbildande salter, som innehåller stora mängder lika mineraler, kan behövas.
 • Vätska i form av vatten eller grönt te eller örtte.
 • Fiber (hjälper att binda gifter och för ut dem ur kroppen).
 • MSM (svavel).

  IMG_9820
  Citronvatten är bra för pH-balansen

Annat som kan stöda och hjälpa är bl.a.:

 • Aloe vera dryck på morgonen på tom mage
 • Ljummet vatten med lite salt i (bra salt med mycket mineraler), det här är speciellt bra ifall dina binjurar är trötta – ofta när du är jättestressad.
 • Spirulina och/eller chlorella.
 • Vetegräsdryck eller annat grönpulver.
 • MCT-olja.

  IMG_9829
  Nässlor passar i gröna smoothien

Vad ska man lämna bort? En del tycker om att lägga till nyttigheter men fortsätta äta som tidigare. Andra kanske avstår från vitt socker, mjöl, rött kött, kaffe, alkohol, tobak eller mjölkprotein. Nina, som också är ayurvedisk terapeut, understryker att vi alla är olika och har väldigt individuella behov. En del tål mycket små mängder socker, mjöl och andra snabba kolhydrater medan andra inte är lika känsliga. En del mår bra av en vegetarisk kost medan andra behöver protein också från kött. Det gäller att vara lyhörd för hur den egna kroppen reagerar. Personligen har jag detox som livsstil. Jag börjar morgonen med en basbildande dryck, äter en enorm frukost med både gröt, ägg och råsaft, äter en (oftast) vegetarisk lunch med mycket grönsaker, dricker örtte under dagen och äter superfood som mellanmål. Det som motiverar mig är inte att hålla vikten utan att hålla livsgnistan och energinivån uppe.

Alessandra Sarelin, Terapihörnet Shop

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top