Eget ansvar och hälsa

Det är en stor sak att vi ansvarar för våra val här i livet. Istället för att klaga på saker och ting kan vi göra en förändring, välja en annan väg istället för att sitta fast i gyttjan. Vi kan kravla oss upp och välja en annan väg.

Yoga som ett sätt att ta ansvar

”Vem är jag? Vad gör jag här? Vart är jag på väg?” Det brukar vi fråga oss själva varje yogatimme. Det hjälper oss att lyssna till vårt inre. Vem är jag innerst inne, gör jag saker jag egentligen älskar att göra, vad vill jag uppleva i mitt liv?

Yoga är så mycket annat än fysisk vighet, styrka och avslappning. Yoga är ett sätt att stanna upp, känna efter, komma underfund med saker och ting. Värna om sina medmänniskor och moral. Främst är det att lära att älska sig själv. Det låter kanske egoistiskt men allt börjar med att lära sig att älska sig själv. När man börjar lära sig det märker man att man börjar göra rätta val i sitt liv. Man inser att man har sitt liv och sin hälsa som man själv och ingen annan bär ansvar för. Läkare, terapeuter healers mm hjälper till men egentligen är det man själv som skall lära sig att sköta sig själv.

DU och ingen annan vet bäst vad DU mår bra av och vad DU behöver här i livet för att må bra.

Svårt kan det vara men genom yoga och meditation kan du lära dig detta. I yogan gör man övningar där andningen är en aktiv och viktig del av själva timmen. Du märker först dina begränsningar eller obalanser i den fysiska kroppen då du börjar yoga. Efter en tid då du blivit mjukare och lättare med hjälp av övningarna märker du också att ditt sinne blir mjukare och lättare. Om du haft lätt för att bli arg, frustrerad eller stressad förut kommer du att märka att du inte reagerar lika häftigt på saker och ting mera. Ditt parasympatiska nervsystem blir mera aktivt. Du har lättare att slappna av och sover bättre. Tanken blir klarare. Du har lättare att ta beslut och göra val. När du sen dessutom lägger till meditation i din yoga kommer du troligtvis att märka hur du kan få energin i dig själv att bli starkare och då kommer du att känna en samhörighet och kärlek till din omgivning. Naturen blir viktigare för dig. Du känner energin och kraften från naturen.

Många blir via yogan också intresserade av att värna om naturen. Äta så giftfritt som möjligt. Undvika kemikalier i sin omgivning. Rena sitt hem och sina kläder giftfritt. Använda hudvårsprodukter som är giftfria. Allra bäst är det ju att sätta på kroppen endast sådant som du också kan tänka dig att äta eftersom det allt går in i kroppen via huden.

Vilken mat passar min kropp? Vi har olika kroppskonstitutioner som behöver olika former av näring och i olika mängder för att vår kropp skall må bra. Beroende på om det är vinter eller sommar, vilken sorts arbete vi gör och vilken ålder vi är varierar vårt dagliga intag av mat. Gyllene medelvägen är säkrast.

Vill man ha råd i den här frågan kan man lära sig av gamla traditioner (indiska och kinesiska ) eller av moderna inriktingar. Det finns funktionell kostrådgivning, bioresonans och fytoterapi. Vi har en viss kunskap på området på Terapihörnet.

Mitt råd till dig: Börja yoga. Det är aldrig för sent och du behöver inte vara i topp skick. Det är inte bara den fysiska delen som är viktig, det är bara en del som hjälper dig och stöder dig. Helheten är viktigast. Värna om hela dig! Då kommer också din omgivning att göra det!

Vad säger forskning om hälsa och ansvar?

I sin forskning om vad som förenar personer som har blivit friska från cancer trots att skolmedicinen inte längre har kunnat hjälpa dem lyfter Kelly A. Turner (PhD) upp ansvar som en läkande faktor. Turner har intervjuat tusentals personer och kommit fram till att viljan att ta ansvar är en av de nio läkande faktorer som förenar de personer som blivit friska mot alla odds. Personerna som lyckats bli friska har tagit ansvaret för sin hälsa i sina egna händer. Det betyder att de varit ”besvärliga patienter” – de ställer frågor och vill veta vad de själva kan göra för att förbättra sin hälsa. Ibland betyder det att de har gått emot sin läkares rekommendationer.

Det finns forskning som visar att känslan av hjälplöshet och passivitet försämrar immunförsvaret så enligt Turner är det möjligt att en stark känsla av att vara aktör och bära ansvar också kan ha positiva effekter rent fysiologiskt. Spännande eller hur? (Kelly A. Turner, Radical Remisson: Surviving Cancer against all odds.)

Vi har blivit vana vid att nästan varje sjukdom går att ”bota” med ett piller. Krasst talat har vi blivit invaggade att det funkar så här: har du symptom går du till läkaren för att få ett recept som ska ta bort symptomet så att du kan fortsätta leva som förut. Det är sällan vi reflekterar över vad symptomen beror på och hur vår livsstil inverkar på obalanser i kroppen. Vi står handfallna inför sjukdomar som inte har någon medicin, fettlever tex.

Övertron på mediciner som den enda lösningen beror till stor del på att antibiotika blev en mirakelmedicin som räddade många liv. Men faktum är att antibiotikarestistens är ett stort framtida hot mot folkhälsan. Många forskare har redan under flera år lyft fram att vi behöver hitta nya metoder och strategier att sköta infektioner. Europeiska Kommissionen skriver i en rapport att redan nu dör 25,000 människor årligen inom EU till följd av bakterier som har utvecklat resistens mot antibiotika. Åt 2050 är det möjligt att det här är en större dödsorsak än cancer.

Det finns ett skriande behov att vi lär oss sköta mindre åkommor hemma. Att vi lär oss vila när vi är sjuka och inte jäkta iväg på jobbet med hjälp av febernedsättande mediciner. Infektioner självläker och naturen är full med örter med antibiotisk effekt. Kanske är det dags att ta till heders traditionen att ha ett örtapotek hemma som kan användas som första hjälpen? Att samla örter är terapeutiskt i sig och att kunna ta hand om sin egen och sina barns hälsa är stärkande och ger en känsla av tillfredsställelse.

Det här året har jag studerat fytoterapi (växtterapi) och lärt mig många knep som är väldigt nyttiga att kunna, speciellt i barnfamiljer. Under årets lopp ska jag försöka dela med mig av det jag lär mig här på bloggen.

Som avslutning vill jag också påminna om att vem som helst kan bli sjuk – hur väl man än sköter sin hälsa med yoga, motion, hälsosam kost, vitaminer och god sömn. Självanklagelser leder ingen vart och att sköta sin hälsa ska vara en kärlekshandling. Låt dig inte drivs av rädsla, det leder inte till något gott utan blir bara en till tvingad prestation.

Irena Nylund & Alessandra Sarelin

Irena är fysioterapeut, yogainstruktör och dr. i akupunktur

Alessandra är pol. dr., före detta forskare, bioresonanspraktiker och fytoterapistud.

PS. Terapihörnets yogagrupper börjar vecka 2! 

2 Responses

  1. När jag var hos en som gör bioresonans så fanns det 17 mögeltoxiner i min kropp + dessutom hade jag 7 olika maskar . Masken Dracunculus medinensis ger diverticklar sade fytologen som gav behandlingen åt mig.Monica

  2. Nu när jag igen var till fytologen så hade jag Entamoeba histolytica som är ameeba. Varifrån denna har kommit så vet jag ej. Men Catclaw droppar eller catclaw tabletter hjälper mot denna. Men e-coli har jag också haft, kanske jag
    fick den då. Nu undrar jag om vilka naturläkemedel som inte går ihop med övrig medicinering. Har Bisoprolol, Aldronat och Hipexal. Vad tycker du om när Bipacksedeln är inne i asken? Inte kan ju patienten veta på förhand vad läkaren skriver ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top