Glutenfria hirsplättar

Söndagslyx! Jag brukar alltid misslyckas med att steka plättar. Det här receptet är det enda jag klarar av. Plättarna är tjocka och lätta att steka. Receptet är glutenfritt, inte för att min familj äter en helt glutenfri kost utan för att jag tror att det är bra att ersätta vetemjöl med andra mera näringsrika sädesslag alltid när det är möjligt. Om man inte är medveten händer det lätt att vete finns med morgon, lunch och middag – och vem som helt blir sjuk av det.

Hirsplättar med bananIMG_1057

1,5 dl. hirsflingor

1 dl. quinoamjöl

2 tl matsoda

1 stor mogen banan

1 stort ägg

2 msk smält smör

2,5 dl. mandelmjölk/havremjölk eller dylik

Malen kardemumma för att ge smak

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Mosa bananen. Blanda i bananen, smöret och mjölken. Vispa i ägget och låt degen stå i minst 10 min.

Servera med avocado och keso eller turkisk yoghurt och bär.

Hirs och quinoa är naturligt glutenfria och innehåller förhållandevis mera protein än vete och många andra sädesslag. I mitt förra inlägg om matsmältning skrev jag att det är bra att äta lite protein vid varje måltid. Då menar jag inte en blodig biff till frukost! Bra proteinkällor (utöver kött) är ägg, nötter och frön, tex quinoa samt baljväxter. Quinoa innehåller alla 9 essentiella aminosyror. Hampa är en annan bra växtbaserad proteinkälla som också är rik på aminosyror. Av etiska skäl skulle jag gärna vara vegetarian (och har varit det i många år när jag var 20+) men av hälsoskäl klarar jag inte av det. Jag behöver protein, också djurprotein, men jag använder också mycket växtprotein. Ägg är en favorit jag aldrig skulle klara mig utan – tur att vi har egna hönor!

IMG_0890Alessandra Sarelin

Skribenten är före detta forskare (pol.dr.), mamma, företagare, örtrådgivare. Hon bor i Pargas med sin dotter, man och några husdjur.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top