Svalkande örtdrycker

Vilken het högsommar det är! Heta dagar, heta nätter. Sol, stilla vattenytor, syrsor, fullmåne, törstiga ekorrar. I natt flydde jag ner till källaren med en madrass och ett lakan. På dagen kommer svettpärlorna bara av att förflytta sig från soffan till kylskåpet – för att inte tala om att köra Corollan utan AC.

Vad annat kan man svalka sig med än glass i enorma mängder?

Här är recept på två svalkande örtdrycker.

Kallt myntate

1 liter kokande vatten

1 halv ekologisk citron

Ett par kvistar mynta (jag använde pepparmynta)

Häll det kokande vattnet över myntabladen (stjälkarna kan också användas). Låt svalna. Lägg till citronskivor – jag skalar citronen  – och ställ i kylskåp. Drycken är klar efter ca en timme. Njut!

Det finns många olika sorters mynta. I sommar har jag odlat pepparmynta, karelsk mynta och japansk mynta. De har alla kraftig och god smak. Tidigare hade jag en mynta som troligen hade korsat sig med flera myntasorter och den smakade inget vidare.

Enligt forskning kan mynta ha gynnsamma hälsoeffekter. Genom att använda mynta i matlagning och som dryck kan man hindra tillväxten av bakterierna Chlamydia pneumonia, E-coli och Staphylococcus aureus. Det här enligt en doktorsavhandling i farmaci från 2015 (Helsingfors universitet). Pepparmynta ska inte användas under långa perioder och ska undvikas ifall du lider av gallsten eller leversjukdomar.

Svartvinbärsbladsdricka

Många har svartvinbärsbuskar på gården men få använder bladen. Lönnrot skrev 1860: ”Kvistar och unga blad används i te mot ledvärk och långvarig hosta”. I bladen finns eteriska oljor, garvämnen och C-vitamin. Modern forskning visar att bladen innehåller mycket polyfenoler. Polyfenoler finns i varierande grad i frukter, bär och grönsaker. Vanliga källor är frukt, te, rödvin, kaffe, choklad, oliver och nötter. Polyfenoler har länge varit kända för sina hälsobringande effekter.

 Gör så här:

Häll över 3 liter kokande vatten på 5 dl tätt packade färska svartvinbärsblad. Lägg till skivor av en ekologisk, skalad citron. Låt stå kallt över natten. Sila bort bladen. Nu kan du njuta av drycken eller lägga till socker. Jag testade att lägga till 2 dl. rårörssocker eftersom jag inte mår bra av vitt raffinerat socker. Rårörssocker har en smak som lätt dominerar så var försiktig eller använd honung. Drycken blev god när jag spädde ut den med kallt vatten enligt 1:3.

Drycken håller några dagar i kylskåp. Gör du större mängder kan du frysa in. Receptet är modifierat från Henriette Kress recept i boken Praktiska läkeörter (s. 120).

Källor: Henriette Kress, Praktiska läkeörter (2011); Karmen Kapp, Polyphenolic and essential oil composition of Mentha and their antimicrobial effect (Helsinki University, 2015).

Alessandra Sarelin blir färdig örtrådgivare/fytonom i augusti. Hon studerar vidare till fytoterapeut. Hon är också bioresonanspraktiker och har en doktorsexamen. Hon bor i Pargas med sin dotter, man och några hönor. I år har hon passionerat samlat in vilda örter: daggkåpa, nässla, johannesört, åkerfräken, maskros, mjölkört, björk, blåbärsblad, rölleka, älggräs, gransskott.

 

 

 

Mitt operationsärr

Saltomslag, johannesört och annat nyttigt

I mars halkade jag på vår egen gård och föll så illa att jag fick en fraktur i handleden. (Jag skulle bara ut till hönsen och hade sommarskor på mig!) Läkaren konstaterade att operation behövs – annars kommer inte benet att växa ihop på rätt sätt. Jag gick igenom mitt livs första operation och kan säga att fast allt gick bra tog processen en massa energi. Den här texten handlar om hur jag har skött operationsärret.

Johannisörtsolja och silikonkopp

Jag hade gips i nästan fyra veckor. Under den tiden åt jag extra kalcium, magnesium och D-vitamin för att främja benläkningen. Jag åt zink för att främja sårläkning. Kontrollbilderna som togs i samband med att gipset togs bort visade att benen hade växt ihop och läkaren sa att allt var som det skulle.

Men det var en chock att få bort gipset – armen var så svag och rörligheten så begränsad och handen så svullen. Fysioterapeuten visade övningar jag skulle göra dagligen och läkaren sa att det brukar ta kring ett år för armen att börja fungera normalt igen. Jag längtade efter att kunna tvätta mitt eget hår igen, kunna köra bil och yoga men fick ge mig till tåls.

När jag kom hem från sjukhuset tvättade jag armen. Sedan smörjde jag ekologisk johannisörtsolja över ärret och hela handen och handleden. Det här gjorde jag morgon och kväll i flera veckor.

Johannisörtsoljan är anti-inflammatorisk och främjar återbildningen av nervvävnad. Den används ofta efter kejsarsnitt och enligt en studie hjälpte den personer med psoriasis. För mig verkade oljan helt klart smärtlindrande – glömde jag att använda oljan började handleden värka på förmiddagen. De dagar jag hade kommit ihåg oljan hade jag ingen värk och kunde göra de övningar fysioterapeuten hade visat utan att ta värkmedicin. Under hela processen har jag använt kanske fem värktabletter (jag har skött värken på andra sätt, går inte in på det i den här texten).

Operationsärr samma dag som gipset togs bort.

En vecka senare

 

 

 

 

 

 

Rörligheten blev sakta bättre. En behandling som på finska heter Kalevalainen jäsenkorjaus var avgörande. Efter behandlingen hade svullnaden gått ner och rörligheten var mycket bättre. Hon tipsade också om saltomslag som gjorde att resten av svullnaden försvann och jag fick på mig vigselringen igen.

Man gör så här: lös upp 3 msk grovt havssalt i en liter rumstempererat vatten. När saltet har löst upp sig så doppa en handduk i saltlösningen och lägg den våta handduken runt det svullna stället. Lägg plast runt och en ylletröja på. Låt verka i 15-20 minuter.

När svullnaden hade gått ner var det möjligt att få tag i huden kring ärret och ”lyfta” på den – det här förbättrar cirkulationen. Jag använder små silikonkoppar och det känns faktiskt ganska behagligt tillsammans med johannisörtsoljan. Med hjälp av ”sugkoppar” bildas undertryck i huden som påverkar bindväven i muskler och underhud. Det vakuum som bildas ökar blodgenomströmningen och bidrar till att transportera bort slaggprodukter i bindväven.

Jag har också lagat örtomslag med på en blandning av 11 läkande örter, bl.a. vallört och groblad. Omslaget kändes himmelskt men saltomslaget var effektivare för att få ner svullnaden.

Idag har det gått exakt två månader sedan jag fick bort gipset och jag kan yoga igen och handleden klarar av de flesta rörelser normalt. Visst är den stel ännu men sjuk är den inte och det är jag tacksam för.

Alessandra Sarelin är fem före färdig örtrådgivare/fytonom som studerar vidare till fytoterapeut. Hon är också bioresonanspraktiker, EFT-handledare och doula och har en doktorsexamen. Hon bor i Pargas med sin dotter, man och några hönor.

Inhemska kvinnoörter

Hallonblad, daggkåpa, humle, citronmeliss, salvia, rölleka och kamomill är några viktiga finska örter som kan lindra vid olika kvinnobesvär som PMS, mensvärk och övergångsbesvär.

Hallonblad och daggkåpa är sammandragande och sköter våra slemhinnor och kvinnliga organ. Jag dricker alltid hallonbladste under mensen! Hallonblad både stärker och slappnar av livmodern och kan vara till hjälp vid kraftiga blödningar och mensvärk. Örten har inga kända biverkningar men kan möjligen öka risken för förstoppning vid långvarigt bruk.

Daggkåpa används vid kraftig mens, mensvärk, efter förlossningar och vid övergångsbesvär. Den har inga kända biverkningar. Den är svår att få tag på om du inte har möjlighet att plocka själv från ett rent område. Örten finns med finns i kraftdrycken Harmonella.

Citronmeliss och kamomill är kramplösande och lugnande. Citronmeliss används för att förbättra sömn och vid migrän. Den används också vid problem med mensen. Örten finns i flera av Frantsilas produkter: Harmonella, Pohjan akka, Leijonamieli, och Tuutu örtte.

Kamomill har ett brett användningsområde men speciellt skulle jag uppmana att testa den vid akut mensvärk både invärtes som tinktur eller te och utvärtes som varmt omslag på nedre magen. Harmonella eller någon annan örtblandning är bra som stöd för att få bukt med problemet på sikt medan varma omslag och örtbad kan lindra akuta besvär.

Kamomill används också vid bröstinflammationer.

Rölleka stöder levern – och enligt kinesisk medicin är problem med mensen ett tecken på att lever- och gallenergin är i obalans. Rölleka används för att rena kroppen, t.ex. tillsammans med maskor och nässla. I fytoterapin används den vid en rad kvinnobesvär: oregelbunden mens, mensvärk, inflammationer i underlivet och urinvägarna samt övergångsbesvär. Man kan vara allergisk för rölleka, t.ex. om man är allergisk för purjo kan man vara allergisk för rölleka. I stora doser kan huvudvärk och svindel förekomma och därför ska den användas i två veckors kurer och små doser. Finns att köpa som ekologisk tinktur.

Humle och salvia används vid övergångsbesvär. Salvia minskar svettningar medan humle är lugnande och balanserar hormonerna. Humle finns t.ex. i Menomax kapslarna.

När det gäller PMS och mensvärk är B-vitaminer och magnesium viktiga näringsämnen. Stress och en kost rik på socker och snabba kolhydrater tär på B-vitamin och magnesiumreserver.

.Alessandra Sarelin

Alessandra jobbade tidigare som forskare men har sadlat om och har de senaste tre åren jobbat med hälsokost. Hon studerar till fytoterapeut, är certifierad doula och bioresonanspraktiker. Örter har hört till hennes vardag sedan barnsben.

 

 

 

 

 

Örter till barnfamiljens hemapotek

Alla föräldrar önskar att deras barn ska få vara så friska som möjligt. Det känns bra att kunna hjälpa ett sjukt barn och lindra akuta symptom hemma. När det gäller örter så har vi på fytoterapiutbildningen lärt oss att man bra kan stöda barns hälsa med örter men doseringen är naturligtvis betydligt svagare än för vuxna. Och vi använder inga starka örter. Nedan tre örtpreparat som borde finnas i alla hemapotek:

Kamomill (Matricaria chamomilla)

Kamomill

Både tee och tinktur på kamomill lugnar ner kolik och andra magbesvär. Kamomill är bra för matsmältningen och är kramplösande. Örten är immunstärkande och kan stöda vid flunsa. Kamomill lugnar också när babyn får tänder. Man kan massera gommen med kamomillte eller tinktur. Kamomill kan användas både utvärtes och invärtes. (Obs. Man kan vara allergisk för kamomill.) Invärtes gäller det en droppe per levnadsår så om barnet är 3 år så ger du 3 droppar blandat med varmt vatten eller saft. I tinktur finns det lite alkohol så den kan man ånga bort i 70 graders vatten. Utvärtes kan kamomill användas i badvatten och som varmt omslag på magen. Kamomill passar bra för att badda ögonen ifall de är inflammerade. (Modersmjölk kan också användas.)

Röd solhatt (Echinacea purpurea)

Karvakorva

Karvakorva är en inhemsk örtblandning som innehåller groblad, rudbeckiaskott (solhatt), lindblomma, kungsljusblomma, kamomillblomma och rudbeckiarot. Den kan användas invärtes och utvärtes vid olika öronproblem, för att minska slembildning, lindra värk, öppna luftvägarna och för att stärka njurarna. Invärtes gäller samma dosering som ovan, dvs. 1 droppe per levnadsår. Utvärtes kan ljummen tinktur masseras runt ytterörat. Vid akut värk kan barnet få droppar med 30 minuters mellanrum. (Det säger sig självt att barnet också behöver annan vård.)

Nässla

Brännnässla (Urtica)

Nässla stärker njurarna och immunförsvaret vilket är viktigt bl.a. vid allergier. Nässla kan användas både som tinktur och som torkat bladkross som kan läggas med i mat (soppor, grytor mm). Bladkross ser ut som oregano och smakar inte just något så det brukar slinka ner obemärkt! Nässla är en otroligt näringsrik växt! Den är rik på C-vitamin, järn och andra mineraler; selen och andra spårämnen såsom kisel. Den stärker hela familjen och stöder huden, håret och naglarna. Nässla hör till de örter som kan användas flera månader utan problem. Övriga örter är det bra att ta paus med efter ca 2 veckor.

Alessandra Sarelin. Alessandra jobbade tidigare som forskare men har sadlat om och har de senaste tre åren jobbat med hälsokost. Hon studerar till fytoterapeut, är certifierad doula och bioresonanspraktiker.

 

Eget ansvar och hälsa

Det är en stor sak att vi ansvarar för våra val här i livet. Istället för att klaga på saker och ting kan vi göra en förändring, välja en annan väg istället för att sitta fast i gyttjan. Vi kan kravla oss upp och välja en annan väg.

Yoga som ett sätt att ta ansvar

”Vem är jag? Vad gör jag här? Vart är jag på väg?” Det brukar vi fråga oss själva varje yogatimme. Det hjälper oss att lyssna till vårt inre. Vem är jag innerst inne, gör jag saker jag egentligen älskar att göra, vad vill jag uppleva i mitt liv?

Yoga är så mycket annat än fysisk vighet, styrka och avslappning. Yoga är ett sätt att stanna upp, känna efter, komma underfund med saker och ting. Värna om sina medmänniskor och moral. Främst är det att lära att älska sig själv. Det låter kanske egoistiskt men allt börjar med att lära sig att älska sig själv. När man börjar lära sig det märker man att man börjar göra rätta val i sitt liv. Man inser att man har sitt liv och sin hälsa som man själv och ingen annan bär ansvar för. Läkare, terapeuter healers mm hjälper till men egentligen är det man själv som skall lära sig att sköta sig själv.

DU och ingen annan vet bäst vad DU mår bra av och vad DU behöver här i livet för att må bra.

Svårt kan det vara men genom yoga och meditation kan du lära dig detta. I yogan gör man övningar där andningen är en aktiv och viktig del av själva timmen. Du märker först dina begränsningar eller obalanser i den fysiska kroppen då du börjar yoga. Efter en tid då du blivit mjukare och lättare med hjälp av övningarna märker du också att ditt sinne blir mjukare och lättare. Om du haft lätt för att bli arg, frustrerad eller stressad förut kommer du att märka att du inte reagerar lika häftigt på saker och ting mera. Ditt parasympatiska nervsystem blir mera aktivt. Du har lättare att slappna av och sover bättre. Tanken blir klarare. Du har lättare att ta beslut och göra val. När du sen dessutom lägger till meditation i din yoga kommer du troligtvis att märka hur du kan få energin i dig själv att bli starkare och då kommer du att känna en samhörighet och kärlek till din omgivning. Naturen blir viktigare för dig. Du känner energin och kraften från naturen.

Många blir via yogan också intresserade av att värna om naturen. Äta så giftfritt som möjligt. Undvika kemikalier i sin omgivning. Rena sitt hem och sina kläder giftfritt. Använda hudvårsprodukter som är giftfria. Allra bäst är det ju att sätta på kroppen endast sådant som du också kan tänka dig att äta eftersom det allt går in i kroppen via huden.

Vilken mat passar min kropp? Vi har olika kroppskonstitutioner som behöver olika former av näring och i olika mängder för att vår kropp skall må bra. Beroende på om det är vinter eller sommar, vilken sorts arbete vi gör och vilken ålder vi är varierar vårt dagliga intag av mat. Gyllene medelvägen är säkrast.

Vill man ha råd i den här frågan kan man lära sig av gamla traditioner (indiska och kinesiska ) eller av moderna inriktingar. Det finns funktionell kostrådgivning, bioresonans och fytoterapi. Vi har en viss kunskap på området på Terapihörnet.

Mitt råd till dig: Börja yoga. Det är aldrig för sent och du behöver inte vara i topp skick. Det är inte bara den fysiska delen som är viktig, det är bara en del som hjälper dig och stöder dig. Helheten är viktigast. Värna om hela dig! Då kommer också din omgivning att göra det!

Vad säger forskning om hälsa och ansvar?

I sin forskning om vad som förenar personer som har blivit friska från cancer trots att skolmedicinen inte längre har kunnat hjälpa dem lyfter Kelly A. Turner (PhD) upp ansvar som en läkande faktor. Turner har intervjuat tusentals personer och kommit fram till att viljan att ta ansvar är en av de nio läkande faktorer som förenar de personer som blivit friska mot alla odds. Personerna som lyckats bli friska har tagit ansvaret för sin hälsa i sina egna händer. Det betyder att de varit ”besvärliga patienter” – de ställer frågor och vill veta vad de själva kan göra för att förbättra sin hälsa. Ibland betyder det att de har gått emot sin läkares rekommendationer.

Det finns forskning som visar att känslan av hjälplöshet och passivitet försämrar immunförsvaret så enligt Turner är det möjligt att en stark känsla av att vara aktör och bära ansvar också kan ha positiva effekter rent fysiologiskt. Spännande eller hur? (Kelly A. Turner, Radical Remisson: Surviving Cancer against all odds.)

Vi har blivit vana vid att nästan varje sjukdom går att ”bota” med ett piller. Krasst talat har vi blivit invaggade att det funkar så här: har du symptom går du till läkaren för att få ett recept som ska ta bort symptomet så att du kan fortsätta leva som förut. Det är sällan vi reflekterar över vad symptomen beror på och hur vår livsstil inverkar på obalanser i kroppen. Vi står handfallna inför sjukdomar som inte har någon medicin, fettlever tex.

Övertron på mediciner som den enda lösningen beror till stor del på att antibiotika blev en mirakelmedicin som räddade många liv. Men faktum är att antibiotikarestistens är ett stort framtida hot mot folkhälsan. Många forskare har redan under flera år lyft fram att vi behöver hitta nya metoder och strategier att sköta infektioner. Europeiska Kommissionen skriver i en rapport att redan nu dör 25,000 människor årligen inom EU till följd av bakterier som har utvecklat resistens mot antibiotika. Åt 2050 är det möjligt att det här är en större dödsorsak än cancer.

Det finns ett skriande behov att vi lär oss sköta mindre åkommor hemma. Att vi lär oss vila när vi är sjuka och inte jäkta iväg på jobbet med hjälp av febernedsättande mediciner. Infektioner självläker och naturen är full med örter med antibiotisk effekt. Kanske är det dags att ta till heders traditionen att ha ett örtapotek hemma som kan användas som första hjälpen? Att samla örter är terapeutiskt i sig och att kunna ta hand om sin egen och sina barns hälsa är stärkande och ger en känsla av tillfredsställelse.

Det här året har jag studerat fytoterapi (växtterapi) och lärt mig många knep som är väldigt nyttiga att kunna, speciellt i barnfamiljer. Under årets lopp ska jag försöka dela med mig av det jag lär mig här på bloggen.

Som avslutning vill jag också påminna om att vem som helst kan bli sjuk – hur väl man än sköter sin hälsa med yoga, motion, hälsosam kost, vitaminer och god sömn. Självanklagelser leder ingen vart och att sköta sin hälsa ska vara en kärlekshandling. Låt dig inte drivs av rädsla, det leder inte till något gott utan blir bara en till tvingad prestation.

Irena Nylund & Alessandra Sarelin

Irena är fysioterapeut, yogainstruktör och dr. i akupunktur

Alessandra är pol. dr., före detta forskare, bioresonanspraktiker och fytoterapistud.

PS. Terapihörnets yogagrupper börjar vecka 2! 

Rönn som medicinalväxt

I år har rönnträden och –buskarna dignat av röda, fina bär. Allt flera tar rönnbären till vara och använder i smoothies eller marmelad men största delen äts fortfarande av fåglarna. Rönnbären uppskattas som en bra C-vitaminkälla. Men bären innehåller också mycket andra viktiga näringsämnen: betakaroten (mera än morot), K-vitamin, E-vitamin och fiber. Bären innehåller dessutom mycket polyfenoler och flavonoider. Polyfenolerna fungerar på ett liknande sätt som antioxidanter, dvs. skyddar cellerna från fria radikaler (andra bär och kallpressad olivolja innehåller också polyfenoler). Polyfenoler har en anti-inflammatorisk och anti-karsinogen effekt.

Inom fytoterapin ser man rönnen som en lungväxt – traditionellt har den använts vid olika inflammationer i luftvägarna. Bären har använts vid mag-tarmproblem (logiskt eftersom de är rika på fiber). Bären sänker kolesterolet i blodet och förbättrar metabolismen av fett i levern. Eftersom bären innehåller flavonoider är de något vätskedrivande. Om man har svaga njurar kan rönnbären vara för starka.

Det är bra att frysa eller koka bären före de används. Många använder några rönnbär som en av många ingredienser i smoothies. Ett gammalt recept som jag hittade i boken Kasvilääkintäopas av Ljudmila Rumjantseva ser ut så här:

1 msk krossade rönnbär får står i 4 dl. kokande vatten 2-3 timmar. Teet silas och avnjuts ½ dl åt gången 2-3 gånger per dag.

Teet kan användas vid infektioner i luftvägarna eller förstoppning eller helt enkelt som en stärkande och näringsrik dryck som höjer immunförsvaret.

I Finland har rönnen ansetts vara ett heligt träd som används i olika ceremonier. Rönnen är ofta det första trädet som planteras på ett nybygge och det anses skydda huset och även styra vattenådror så att de inte har en skadlig effekt.

Pyhät on pihlajat pihalla, pyhä on kukka pihlajassa, marjaset sitä pyhemmät.

– Eino Leino –

Källor: THL:n Fineli tietopankki

Maria Mäkitalo, ”Marjojen nauttiminen kannattaa” 2015.

Henriette Kress, Henriette’s Herbal

Text & bild: Alessandra Sarelin, fytoterapi studerande, pol. dr.

Alessandra bor i Pargas med sin familj. Hon lärde sig redan som barn om örter, växter och hälsosam kost av sin farmor och pappa.

 

Lindra migrän utan mediciner

Min migrän började när min dotter var två månader gammal. De första anfallen var intensiva och kom med 10-14 dagars mellanrum. Det var en mardröm. Jag minns hur jag ammade och spydde, ammade och spydde. Idag, 8 år senare, är migränanfallen mycket lindrigare och kommer oftast en gång i månaden i samband med mensen. Mycket har förändrats och jag är inte längre rädd för anfallen.

Jag vet ganska bra vad som triggar ett anfall: känslan av att vara överväldigad. För mycket människor, för mycket krav, för mycket impulser. Nervsystemet reagerar och jag får ont i nacken, blir vagt illamående och skakig. Värken blir sällan hård mera och varje gång tänker jag att det här säkert är mitt sista anfall. Mellan anfallen kan jag glömma bort hela migränen. Migränen är på inget sätt invalidiserande som jag vet att den kan vara för en del personer.

Eftersom jag inte tror på att undertrycka känslor och symptom utan vill komma till roten med sjukdomar har jag aldrig använt värkmedicin. (Det här är MITT val – jag uppmanar ingen att följa mitt exempel. Andra väljer att springa maraton eller bestiga berg för att övervinna sig själv. Jag gör så här.) Under årens lopp har jag hittat många olika knep som lindrar eller stoppar ett anfall. Här listar jag några av dem.

 • Små saker gör en stor skillnad. Jag kan tex absolut inte använda bh med metallbågar. Överhuvudtaget förvärrar bh både på kort och lång sikt mina symptom. En topp går just och just! Jag antar att bh-bandet spänner öser axlarna och försämrar både blod- och lymfacirkulationen. Det blir sämre syresättning i hjärnan, vilket förvärrar symptomen.
 • Migränyoga. Jag kan inte annat än varmt rekommendera boken och övningarna av Per Söder! Jag gör lilla ryggpasset (en av de grundläggande övningarna) och andningsövningar varje morgon. Efter att ha gjort lilla ryggpasset i 40 dagar, som Per Söder rekommenderar, kändes min rygg så annorlunda att jag helt enkelt inte vill sluta. Början var jobbig och jag fick migrän oftare än annars. Ge inte upp! Vissa övningar kan lindra eller stoppa ett anfall men själv använder jag övningarna för att med tiden helt bli fri från anfallen.
 • EFT tapping. Jag använder EFT som stresshantering (stress triggar migrän). Speciellt känslan av att vara överväldigad har varit viktig att undersöka närmare och lindra med tapping. EFT står för Emotional Freedom Technique och är en metod där man knackar på akupunkter på kroppen samtidigt som man verbaliserar sina känslor. Den lugnar ner amygdalan och minskar utsöndringen av stresshormoner.
 • Magnetstöd och pepparmynta

  Magnetstöd runt nacken. Det här är den bästa akutmedicinen! Om jag t.ex. måste jobba så lindrar stödet runt nacken värken jättebra. Tar jag bort stödet (det ser ju för galet ut!) så blir värken alldeles hemsk. Jag föredrar magnetstödet framför värkmedicin som belastar mina inre organ och miljön.

 • Liniment och pepparmynta. Eterisk olja av pepparmynta (utspädd) kan ge snabb lindring. Jag masserar oljan vid tinningarna (akta ögonen!) och använder Frantsilas örtbaserade muskelavslappnande liniment på nacken och axlar (Ojan isän muistolinimentti).
 • PhenoCur – en naturlig värkmedicin. Först märkte jag att PhenoCur funkade bra som akutmedicin. Och när jag började använda PhenoCur dagligen som ett kosttillskott så blev anfallen färre och mildare. Anfallen tog några timmar istället för en hel dag. PhenoCur innehåller Boswellia serrata, curcuminextrakt, alfaliponsyra och DL-fenyalanin (en amoniosyra). Dessa verkar synergistiskt på nervsystemet och har en anti-inflammatorisk effekt.
 • B-vitaminer och magnesium. B-vitaminer och magnesium är viktiga för nervsystemet och hjälper mig att sova (oregelbunden sömn triggar migrän).
 • Fotbad. Det är sällan jag har tid att använda fotbad som akutmedicin men om anfallet kommer på kvällen lindrar fotbad med älggräs, citron och epsomsalt. Nu på sommaren lägger jag till lite andra örter också – inspirerad av min fytoterapi utbildning som jag nyligen påbörjade. Men älggräs innehåller alltså stora mängder glykosider som omvandlas till salicylämnen i kroppen.
 • Respektera menscyklen. Att planera in lugnare dagar under mensen är ett viktigt sätt för mig att förebygga migrän. Jag vet att min energi kommer att vara låg och därför gör jag absolut minimi både på jobbet och hemma. Jag gör inget fysiskt eller mentalt ansträngande de dagarna. Mitt mål är att vara ledig 1-2 dagar under mensen – får se när jag kan förverkliga det! Läs mera praktiska tips om hur man kan leva i harmoni med sin cykel i boken The Way of the Happy Woman av Sara Avant Stover. Så mycket viktig visdom!

Lider du av migrän eller spänningshuvudvärk? Jag är nyfiken att höra Dina tips – berätta gärna vad som har hjälpt dig i kommentarfältet.

 

Alessandra Sarelin är en före detta forskare som numera jobbar med hälsokost och bioresonans på Terapihörnet i Pargas. Örter, naturlig läkekonst och kvinnocirklar är hennes passion. Just nu studerar hon till fytoterapeut. Hon älskar att dansa, meditera, gräva i trädgården och umgås med sin familj och sina höns.

Du kan maila henne på shop@terapihornet.fi

 

Hemlagad deodorant och hudkräm

Så här gör du egen deodorant och hudkräm – fri från aluminium, parabener och annat störande! Ingredienser som behövs:

 • Sheasmör
 • Kokosolja
 • Eteriska oljor
 • Matsoda

Jag valde att laga både deodorant och hudkräm på samma gång eftersom det sparar tid och disk och ingredienserna är ganska samma, dessutom är det lättare att bearbeta lite större mängder.

 1. Skär upp sheasmöret i mindre bitar, jag använde ca 50 g.
 2. Lägg i en kastrull och värm upp i några sekunder. Det skall inte smälta helt utan bara bli lite mjukare.
 3. Mixa med stavmixer tills alla klumpar är borta.
 4. Blanda i kokosolja med elvisp för fin konsistens. Jag använde ungefär lika mycket kokosolja som sheasmör, kanske lite mindre kokosolja.
 5. Dela upp i burkar (en för deodorant och en för hudkräm). Lägg i deodorantburken ca 1 msk matsoda och i båda burkarna eteriska oljor. Matsodan fungerar som antiperspirant i deodoranten och man kan variera mängden matsoda enligt hur mycket man svettas. Jag valde till deodoranten citrusdofter, bergamott och grape. Till hudkrämen använde jag frankinsense och lavendel. Ca 25-35 droppar per burk.  Mera info om valet av eteriska oljor kan du få av oss på Terapihörnet. Blanda om ordentligt!

Färdig att använda direkt. Förvaras i rumstemperatur.

Text & foto: Jessica Bergman, kosmetolog och massör på Terapihörnet

 

 

Superfrukost vol. 2 – smoothieskål

Om jag inte får en rejäl och god frukost är jag en surpuppa hela dagen. Frukost är för mig den viktigaste måltiden på hela dagen. På vintern behöver jag varm mat, också på morgonen. Gröt hålls jag inte mätt på så frågan är – vad äta till frukost? Den här vintern har jag kört med hirsgröt varannan morgon (mycket smör på så hålls jag mätt) och något jag kallar för smoothieskål (+ ett kokt ägg) varannan morgon. Jag är mycket nöjd med smoothieskålen! Fördelen är att den inte är iskall som smoothie kan vara. Jag gör så här:

 • Sätt ca 2 dl havreflingor i en skål och häll kokande vatten över.
 • Blanda i bär (blåbär, lingon mm).
 • Blanda i kardemumma och kanel.
 • Blanda i chiafrön.
 • Blanda i proteinpulver (hampaprotein är min favorit).
 • Blanda i diverse superfoodpulver (tex toco).
 • Låt stå ca 30 min-1 timme.
 • Blanda i en mogen banan och vid behov valfri vätska (naturell yoghurt, mandelmjölk eller dylikt).
 • Mixa med en stavmixer.

Det här blir jättegott tycker hela familjen! Och det är jättemättande och nyttigt! Här finns fiber, protein, kolhydrater, nyttiga fetter, antioxidanter och kryddor som är bra för matsmältningen. Man kan göra smoothien kvällen innan men jag vill att den ska vara lite ljummen, absolut inte kylskåpskall. Vi behöver varm mat på vintern!

Varför sätter jag tid på att äta en bra frukost? För att när jag mår bra kan jag bidra med mera gott i världen. <3

Alessandra Sarelin

Skribenten är före detta forskare (pol. dr.), företagare, certifierad bioresonanspraktiker, EFT-handledare, mamma och doula. Hon bor i Pargas med sin dottern, man och några husdjur.

Varför akupunktur?

När den klassiska fysioterapin inte hjälper, jumpaövningarna du gör inte håller din kropp frisk eller medicinerna inte tar bort din värk kan det vara bra att pröva på akupunktur.

I normala fall hålls du frisk genom att äta rätt och motionera men om du är för trött behöver du extra hjälp för att stärka din kropp så att den kan hela sig själv.

Din kropp kanske inte klarar av att hela sig själv för att du inte sover tillräckligt. Under natten skall kroppen bearbeta slaggämnen som samlats i under dagen och allt du varit med om men om du är för trött kan det vara att den inte klarar av det. Då uppstår inflammationer, ryggskott och andra sjukdomstillstånd, t.ex. blodtrycksjukdomar eller depression.

Akupunkturen stimulerar din kropp till att hela sig själv. Den påverkar dina hormoner och blodcirkulationen och stärker dig så du sover bättre och då kan dina inre organ under natten få bort slaggämnen från bland annat dina muskler och du insjuknar inte lika lätt.

Akupunkturen stärker din motståndskraft vilket håller dig borta från antibiotika som lätt kan bli ett ekorrhjul.

Det kan vara svårt att förstå hur några nålar kan ha en sådan effekt. Men om man tänker att vår kropp är som ett energiknippe och vi stimulerar en punkt som har kontakt till ett inre organ eller hjärnan och som påverkar dess funktion och hormoner kan man förstå att effekterna kan vara stora.

Akupunktur 

Läran om akupunktur är åtminstone 4000 år gammal. Den kan vara ännu äldre men tidskrifterna man hittat härstammar från den tiden. De första akupunkturnålarna var gjorda av sten. På den här tiden obducerade man inte människor efter döden för att veta hur allt fungerade innanför kroppen utan man lärde sig genom att följa med hur naturen, djuren och människorna påverkades av de olika årstiderna och universum och kunde se samma fenomen i den fysiska och den psykiska kroppen.

Wu xing, läran om de fem elementen, är grunden till allt i kinesisk medicin. Där ser man elementen träd, eld, jord, metall och vatten. Vind, hetta, fukt, torka och kyla hör också dit liksom de fem emotionerna: ilska, glädje oro, sorg och rädsla. Det finns också fem smaker, fem årstider, fem färger osv. Ett element matar ett annat eller kontrollerar ett annat. För att vi skall vara i balans strävar vår kropp att hålla dessa element i balans. Om vi har stora obalanser leder det till symptom och sjukdomar. Detta tycker jag är mycket fascinerande; att man kunde läsa människans alla kroppsfunktioner från naturen. Meridianerna som löper i vår kropp likt vattenådror (eller som nervsystemet eller lymfsystemet) behöver flöda fritt för att ge kroppen näring. Om det uppstår stockningar blir vi sjuka. Genom att sedan nåla rätt punkter kan man få upp fördämningarna och bli frisk igen. Man pratar om qi eller energiflöden.

Klassisk Kinesisk Akupunktur

Så heter inriktningen jag studerat på International school of acupuncture i fyra års tid. Den är den första utbildning som baserar sig på de ursprungliga skrifterna. Min holländska akupunkturguru har sedan tillagt ett system som baserar sig på västerländsk medicin. Han har kombinerat dessa två system. Detta har gjort det lättare för oss utövare att behandla olika sjukdomstillstånd som har västerländska diagnoser.

Hur går en behandling till?

Först intervjuar jag dig för att kunna behandla dig som en helhet. Det kan vara att det problemet du kommer med kan egentligen härstamma från något annat problem du också lider av eller lidit av. Man tar också i beaktande sjukdomar som går i släkten för att kunna beakta detta och behandla dig i förebyggande syfte.

Sedan gör jag en pulsdiagnos. Det betyder att jag genom att lyssna på din puls från nio olika ställen på höger och vänster hand får en bild av vilka meridianer som behöver behandlas. Man kan känna stockningar, svagheter, överflöde osv. Likt vatten som löper i rör. Då brukar jag förklara att jag öppnar de kranar som behövs öppnas för att ge ett jämt flöde i kroppen med mina akupunkturnålar.

Mina kunder brukar ofta somna under själva behandlingen som tar 21 minuter. Första gången är man kanske litet spänd och somnar inte så lätt. Oftast räcker det men 3 -5 nålar per gång. Nålarna är mycket tunna och människor med nålskräck har också klarat av att komma på behandling.

Efter behandlingen kan du känna dig antingen dåsig, avslappnad eller full av energi. Din sömn kan vara litet ytlig samma dag du varit på behandling men brukar sedan bli bättre. Många med sömnsvårigheter får hjälp.

Rekommenderat mellanrum mellan behandlingarna beror helt på ditt problem. Man strävar till 3-4 veckors mellanrum efter en tid då dina symptom gett med sig. Man kan fortsätta att gå på akupunktur i förebyggande syfte livet ut. Man brukar känna att när det gått en tid att nu skulle jag behöva litet extra energi. För vissa personer känns det efter 3 veckor för andra efter 2 månader.

Irena Nylund

Irena Nylund, Fysioterapeut, yoga lärare och Doctor in Chinese Medicin.

Jag känner mig hedrad för den kunskap jag blivit tilldelad av mina lärare och av de gamla skrifterna och hoppas att jag nu kan behandla dig på ett helhetsmässigt sätt.