Homeopati som förstahjälp: fästingar

Klassisk homeopati har sparat mycket lidande, tid och pengar i min familj. Jag och min dotter, som nu är 6 år, har fått hjälp med både akuta och kroniska besvär. Dottern har haft ungefär en öroninflammation per år och alla har läkt med hjälp av homeopati, antibiotika har inte behövts. Det är skönt att veta att ifall örat börjar värka mitt i natten så är jag inte hjälplös – jag har mitt lilla hemapotek jag kan ta till. På morgonen kan jag ringa min homeopat som skött min dotters hälsa sedan hon var i magen.

I mars hade Terapihörnet Shop besök av homeopaten Charlotta Åström-Lynch som höll en kurs om hur homeopati används i förstahjälpssammanhang. Vi lärde oss vad som hjälper vid bl.a. getingbett, solsting, matförgiftning, akuta inflammationer och vattkoppor.helios

Hur fungerar homeopati? Ett homeopatiskt medel eller remedy läker olika besvär enligt principen lika botar lika (similia similibus curentuur). Alla ämnen i hela världen förorsakar vissa symptom i människokroppen. Tex. kaffe påverkar nervsystemet och har en uppiggande effekt, kan leda till svettning, munterhet, skakningar och snabbtänkthet. Om kaffe ges i homeopatisk form och enligt en homeopatisk dosering så botar kaffe samma symptombild som den ger upphov till. Det homeopatiska medlet Coffea hjälper någon som är nervös och överpigg och har svårt att somna. Om medlet som väljs inte motsvarar symptombilden händer det ingenting. Det är inte ett tecken på att homeopati inte fungerar utan på att medlet har valts på fel grunder.

Hur vet jag om medlet är rätt? Ibland finns det subtila tecken, ibland uppstår en uppenbar reaktion. Senast när dottern var förkyld testade jag först med Gelsemium och ingenting hände. Nästa dag gav jag Pulsatilla. När min man ringde och berättade att barnet sovit två timmar mitt på dagen så visste jag att det var rätt medel. När man använder homeopati blir man mycket uppmärksam på minsta lilla förändring i barnets beteende. Vill hon ha söt eller salt mat? Vilken tid på dygnet mår hon sämst? Är hon kall eller varm? Allt hjälper att avgöra vilket medel som passar sympombilden.

Eftersom doseringen är låg uppstår inte skadliga biverkningar och läkningen är snabb, skonsam och långvarig. I framställningen av homeopatiska remedyn används mineraler, växter, djur, bakterier, kemikalier mm. som sedan späds ut och potenseras enligt ett visst schema. Processen eliminerar gifter och ökar samtidigt den medicinska effekten.

Alla slags sjukdomar kan skötas homeopatiskt – också när man använder andra mediciner och vårdformer. I kroniska sjukdomstillstånd ska man alltid anlita en yrkeshomeopat – då ska man inte försöka hitta rätt medel själv. I akuta situationer kan man däremot göra mycket på egen hand. Då talar jag naturligtvis inte om livshotande situationer. Men också i allvarligare skador som brännsår eller akuta blödningar kan man ge homeopatisk förstahjälp medan man väntar på ambulans eller medan man kör till HVC. När jag är på stugan har jag alltid mitt remedy kit med 36 homeopatiska medel med mig. Om hunden blir stucken av getingar, barnet får en fästing eller faller och slår huvudet så vet jag vilka medel som hjälper.

fästingHomeopatiska Hypericum (johannisört) och Ledum (getpors) ska man ta vid fästningbett och andra djurs bett. Det här förebygger inflammationer. Man tar några doser per dag under några dagar och följer med hur bettet läker. Ifall det finns tecken på borrelios ska man naturligtvis uppsöka läkare. Jag har erfarenhet av att hypericum och ledum hjälpt efter bett av en fästing. Det uppstod en röd ring kring bettet – som gick bort över en natt efter att jag tagit några doser av ledum och hypericum. Blodprov bekräftade att jag inte har borrelios. Jag skulle inte röra mig i skärgården utan hypericum och ledum!

Homeopatiska medel förstörs i temperaturer som överstiger 70 grader och av mycket starka lukter.

Alessandra Sarelin, Terapihörnet Shop

One Response

  1. Ahaa, its nice conversation concerning this piece of writing at this place at this website, I have read all that, so at this time me also commenting at this place.|

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top