Hur skyddar antioxidanter oss?

Man uppskattar att till och med 90% av degenerativa sjukdomar idag delvis beror på oxidering. Oxidering eller oxidativ stress är en härskningsprocess i vilken cellens struktur skadas. Det skapas en inflammationsprocess och förtidigt åldrande sätter igång.

Antioxidanter är i nyckelposition när det gäller att förhindra och reparera skador på cellerna. De deltar också i att släcka inflammationer. (Inflammation är kroppens naturliga försvar mot patogener, dvs. skadliga mikroorganismer eller skadlig mekanisk stimuli.)

I korthet säger läkaren Kaarlo Jaakkola att antioxidanter neutraliserar de faktorer som leder till sjukdom. En antioxidant är en kemisk förening som förhindrar en annan förenings oxidering.

De vanligaste antioxidanterna är A-, B-, C-, E-vitamin, ubiquinon, och betakaroten. Bland spårämnen är zink och selen viktiga. Antioxidanter behöver varandra för att kunna fungerar effektivt.

Terapeutisk användning av antioxidanter, dvs. sådana vitaminer, spårämnen, fettsyror, aminosyror och örter som skyddar och bygger upp cellen, har sin vetenskapliga grund i teorin om fria radikaler. Den här teorin fördes för första gången fram som orsak bakom sjukdomar av den amerikanska professorn Denham Harman 1956.

Teorin har granskats i forskning och är allmänt erkänd. Grundverket på området heter Free Radicals in Biology and Medicine och de vetenskapliga fakta som förs fram i boken har bekräftats under åren i över 100,000 forskningsrapporter. Skriver man in ”free radicals thoery and disease” i google kommer det upp 571,000 träffar.

Det gör mig riktigt upprörd att tänka att läkare generellt inte, eller väldigt sällan, rekommenderar antioxidanter till sina patienter. Är det inte oetiskt att inte använda en metod som har så stark vetenskaplig grund och dessutom är trygg?

Människans antioxidantsystem hjälper cellerna att skydda sig från toxiska ämnen och fria radikaler. Problemet är att ofta räcker inte vårt antioxidantsystem till. Då behöver vi fylla på med näringsämnen.

Läkaren Kaarlo Jaakkola, som har grundat antioxidantklinikerna i Finland och som har lång erfarenhet av sköta sina patienter med antioxidanter, säger att endast kostförändringar väldigt sällan räcker ifall sjukdomstillståndet redan har gått långt.

Det är viktigt att korrigera vissa ”grundfel” i kosten men att endast ändra kosten är en mycket långsam väg mot ett friskare tillstånd. Det krävs helt enkelt så stora mängder antioxidanter att endast det vi får genom kosten ensamt inte räcker.

Källa: Kaarlo Jaakkola, Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla (3. painos, 2013).

Alessandra Sarelin

Skribenten är före detta forskare (pol. dr.), företagare, certifierad bioresonanspraktiker, EFT-handledare, mamma och doula. Hon bor i Pargas med sin dottern, man och några husdjur.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *