Inhemska kvinnoörter

Hallonblad, daggkåpa, humle, citronmeliss, salvia, rölleka och kamomill är några viktiga finska örter som kan lindra vid olika kvinnobesvär som PMS, mensvärk och övergångsbesvär.

Hallonblad och daggkåpa är sammandragande och sköter våra slemhinnor och kvinnliga organ. Jag dricker alltid hallonbladste under mensen! Hallonblad både stärker och slappnar av livmodern och kan vara till hjälp vid kraftiga blödningar och mensvärk. Örten har inga kända biverkningar men kan möjligen öka risken för förstoppning vid långvarigt bruk.

Daggkåpa används vid kraftig mens, mensvärk, efter förlossningar och vid övergångsbesvär. Den har inga kända biverkningar. Den är svår att få tag på om du inte har möjlighet att plocka själv från ett rent område. Örten finns med finns i kraftdrycken Harmonella.

Citronmeliss och kamomill är kramplösande och lugnande. Citronmeliss används för att förbättra sömn och vid migrän. Den används också vid problem med mensen. Örten finns i flera av Frantsilas produkter: Harmonella, Pohjan akka, Leijonamieli, och Tuutu örtte.

Kamomill har ett brett användningsområde men speciellt skulle jag uppmana att testa den vid akut mensvärk både invärtes som tinktur eller te och utvärtes som varmt omslag på nedre magen. Harmonella eller någon annan örtblandning är bra som stöd för att få bukt med problemet på sikt medan varma omslag och örtbad kan lindra akuta besvär.

Kamomill används också vid bröstinflammationer.

Rölleka stöder levern – och enligt kinesisk medicin är problem med mensen ett tecken på att lever- och gallenergin är i obalans. Rölleka används för att rena kroppen, t.ex. tillsammans med maskor och nässla. I fytoterapin används den vid en rad kvinnobesvär: oregelbunden mens, mensvärk, inflammationer i underlivet och urinvägarna samt övergångsbesvär. Man kan vara allergisk för rölleka, t.ex. om man är allergisk för purjo kan man vara allergisk för rölleka. I stora doser kan huvudvärk och svindel förekomma och därför ska den användas i två veckors kurer och små doser. Finns att köpa som ekologisk tinktur.

Humle och salvia används vid övergångsbesvär. Salvia minskar svettningar medan humle är lugnande och balanserar hormonerna. Humle finns t.ex. i Menomax kapslarna.

När det gäller PMS och mensvärk är B-vitaminer och magnesium viktiga näringsämnen. Stress och en kost rik på socker och snabba kolhydrater tär på B-vitamin och magnesiumreserver.

.Alessandra Sarelin

Alessandra jobbade tidigare som forskare men har sadlat om och har de senaste tre åren jobbat med hälsokost. Hon studerar till fytoterapeut, är certifierad doula och bioresonanspraktiker. Örter har hört till hennes vardag sedan barnsben.

 

 

 

 

 

One Response

  1. Detta talades inte om år 1965 då jag skulle ha behöva dessa örter. Så jag fick bara ha menssmärtor. Jag försöker att äta fullkornsprodukter nu och min mage har blivit mycket bättre. Monica.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top