Kopplingen mellan tarmen och hjärnan

Många tänker på hjärnan som det avgörande organet för mental balans och hälsa. Men det kan hända att det är tarmen som spelar en avgörande roll för att vi ska må bra både psykiskt och fysiskt.

Forskning indikerar att problem med tarmfloran kan leda till depression och ångest. Också sjukdomar som adhd och autism är nära förknippade med bakteriesammansättningen i tarmfloran. (Läs mera.)

Det är bland annat vissa signalsubstanser som serotonin som påverkar både tarm- och hjärnfunktion. En låg serotoninhalt gör tarmen mer känslig. 95 procent av signalsubstanserna finns i tarmen, bara några procent i hjärnan.

När du tar hand om din tarm tar du också hand om din hjärna. Det du äter påverkar hur du mår – både fysiskt och psykiskt. Tarmen gillar inte processerad mat, den gillar inte vitt socker och härdade fetter. Tarmen gillar riktig mat på riktiga råvaror, med stora mängder grönsaker och fibrer. Tarmen gillar probiotika och mjölksyrade eller fermenterade produkter, t.ex. surkål och kefirprodukter. Äter du inte fermenterad mat på regelbunden basis så lönar det sig att ta probiotika som tillskott.

IMG_0454
Kefir med bärpulver och bipollen – mums för tarmen!

Jag gör egen kefir på ekologisk helmjölk. (Tag kontakt om du är intresserad av startkultur.) Surkål köper jag, tyvärr har jag aldrig lärt mig tillreda det själv trots att min pappa alltid lagade surkål när jag var barn. Kanske var det därför varken jag eller mina tre syskon led av allergier när vi växte upp.

Enligt en undersökning hade Lactobacillus rhamnosus, som är en probiotisk stam, en märkbar effekt på GABA nivåerna – en signalsubstans som reglerar många fysiska och mentala processer – och dessutom minskade stresshormonet kortisol, vilket positivt påverkade depression och ångest. Det är troligt att andra probiotiska stammar har likande effekt, men i den här undersökningen var det Lactobacillus rhamnosus som användes. (Proceedings of the National Academy of Sciences 2011 Sep 20;108(38):16050-5.)

I framtiden kanske läkare skriver ut probiotika istället för prozac.

Jag skrev i senaste inlägget att tarmfloran påverkas negativt av antibiotika och vissa desinficeringsmedel. Antibiotika används tyvärr i stora mängder i köttindustrin. Det är ännu en orsak att äta ekologiskt kött. I ekologisk djurhållning används antibiotika restriktivt som en sista utväg för att bota sjuka djur, inte rutinmässigt eller förebyggande. Uppfödningen med rörelsefrihet och utevistelse och en diet baserad på grovfoder gör också att djuren blir friskare och bygger upp ett bra immunförsvar.

Men även om man undviker antibiotikan i kött så får vi oss det via dricksvatten. Därför filtrerar jag mitt dricksvatten.

Låter det här tidskrävande och krångligt? Min erfarenhet är ändå att låg energinivå och sjukdomar är tidskrävande – och dyra. Att ta hand om sin hälsa sparar i det långa loppet både tid och pengar. Min hälsa är min superkraft! (Ingen i min familj har ätit en enda antibiotika kur på 7 år så jag kan påstå att vi varit ganska friska.) Är det här möjligt för mig är det möjligt för vem som helst – tror mig – jag vet hur det känns att vara fysiskt och mentalt ur balans. Jag har varit där. Det har tagit många år för mig att bygga upp den hälsa jag har idag.

En kostrådgivare kan hjälpa dig att äta en tarmvänlig diet! Boka tid hos Terapihörnets kostrådgivare Tiina Jakobsson.

Alessandra Sarelin, Terapihörnet Shop

unnamed-3Skribenten är pol.dr., mamma, företagare inom hälsokostbranschen, certifierad doula och EFT-handledare. Hon bor i Pargas med sin dotter, man, hund, hönor och kaniner.

info@terapihornet.fi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top