• Home
 • /
 • Hälsoblogg
 • /
 • Kronisk borrelios – vad kan du göra för att stöda läkning?

Kronisk borrelios – vad kan du göra för att stöda läkning?

Dränkta fästingar som har varit fast på hunden
Dränkta fästingar som har varit fast på hunden

Jag har kommit i kontakt med borrelia i mitt jobb i min hälsokostaffär och inom bioresonans – en form av frekvensmedicin. Jag har inga personliga erfarenheter av borrelia trots att jag bor på ett fästingrikt område.

Som före detta forskare läser jag mycket facklitteratur. För att kunna ge tips till mina kunder läste jag därför den amerikanska läkarens bok The Lyme Disease Solution (Kenneth B. Singleton, M.D., M.P.H. 2008). Boken är en tegelsten på 500 sidor men jag försöker sammanfatta vissa saker som jag anser att oftast förbises i diskussionen i Finland. I den här texten koncentrerar jag mig på kronisk borreliainfektion, dvs. andra stadiet. Under första stadiet (oftast någon dag efter smittan) kan symptom såsom huvudvärk, feber och influensaliknande symptom förekomma (en del får den typiska röda ringen runt bettet, men inte alla). Under andra stadiet har borrelia bakterien flyttat till andra delar av kroppen och den kan börja attackera olika organ. Därför kan symptomen variera så mycket och påminner ofta om andra sjukdomar. Typiskt är ledvärk och svullnad, ”hjärndimma”, ryggbesvär, sömnproblem, symptom i ögon och öron, trötthet, domningar i ansikte, fibromyalgi, problem med balansen, huvudvärk, försämrade reflexer, muskelsvaghet- och värk. Det typiska är att symptomen blir värre samt att de kommer och går i cykler.

Singelton led själv av odiagnostiserad borrelios i åtta år. Han märkte hur svårt läkarna hade att diagnostisera hans tillstånd (blodproven är inte alltid tillförlitliga, endast 65% av dem som bär på borrelia bakterien får positiva utslag i blodproven). När han sedan fick rätt diagnos, rätt vård och blev frisk bestämde han sig för att ägna sitt liv åt att hjälpa andra med samma problem.

Som läkare ordinerar Singelton naturligtvis antibiotika till sina borreliapatienter. Det som är intressant är att han skriver att enbart antibiotikabehandling inte räcker i kroniska fall. Han hänvisar till 12 studier som påvisar att borrelia infektion kan fortgå trots behandling med antibiotika. Därför rekommenderar han dels livsstilsförändringar som innebär en anti-inflammatorisk kost, motion och tillräcklig sömn, dels örter och vitaminer och andra kosttillskott.

Han medger att det inte finns studier som stöder hans protokoll men att åratals erfarenhet visar den här typen av behandling är både trygg och mycket effektiv. Här följer en lista på hans rekommendationer. (Naturligtvis är alla individer och reagerar olika på både örter och mediciner – det här är bara en allmän rekommendation, och andra läkare har utvecklat andra protokoll).

För det första behöver människans eget immunförsvar förstärkas. Då behövs:

 • Betakaroten (finns i orangefärgad mat).
 • Motion (bra för motståndskraften).
 • Kryddor såsom vitlök och gurkmeja.
 • Att undvika cigaretter och alkohol eftersom de här ämnena påverkar de vita blodkropparna negativt.

Singelton skriver ingående om kostens och motionens betydelse men det tar jag upp i nästa inlägg. De kosttillskott han rekommenderar till alla sina patienter är:

 • A-vitamin 3-5,000 IU + betakaroten 5-10,000 IU (brist på A-vitamin förlänger ledbesvär förorsakade av borrelia).
 • Ett B-komplex med samtliga B-vitaminer (B6 och B12 är extra viktiga).
 • C-vitamin 500-2,000 mg. för att boosta det egna immunförsvaret och bekämpa skadliga mikroorganismer och sänka inflammationsgraden i kroppen.
 • D-vitamin 400-5,000 IU för att stöda hormonell balans, speciellt binjurar och sköldkörtel, som ofta påverkas av borrelios.
 • Magnesium minst 400 mg. eftersom borrelia (och de följdinfektioner som kan uppstå, tex Bartonella), använder slut på kroppens magnesiumreserver.
 • Q10 50-200 mg. som hjälper cellernas mitokondrier med tillförsel av ATP (adenosinetriphosphate).
 • Essentiella fettsyror, främst omega-3, som är kraftigt anti-inflammatoriskt. Omega-3 från djurrike (fisk, musslor) är effektivare. Omega-3 förbättrar dessutom njurfunktionen och är mat för hjärnan (neurologiska problem är vanliga).
 • Probiotika, dvs. goda bakterier som upprätthåller en hälsosam tarm. Det här är extra viktigt efter en antibiotikabehandling eftersom antibiotikan dödar även nytta bakterier.

För det andra finns det örtpreparat som fungerar antibiotiskt och stöder en läkningsprocess.

 • Resveratrol under 6-12 måndader. Resveratrol har kapacitet att reglera inflammation: när det behövs mera inflammation stöder resveratrol det, när det behövs mindre inflammation stöder resveratrol det.
 • Kattklo som stöder vita blodkroppar att bekämpa skadliga mikroorganismer. Man bör börja med en låg dos och gradvis öka den. Man kan fortsätta under sex-12 månader, med en två veckors paus efter tre månader.
 • Vitlökskapslar 1200-1800 mg. per dag. Det här är bra att använda även förebyggande eftersom det enligt en svensk studie minskar risken för att fästingar biter sig fast.

IMG_0890Alessandra Sarelin

Skribenten är före detta forskare (pol.dr.), mamma, företagare, örtrådgivare. Hon bor i Pargas med sin dotter, man och några husdjur.

Källor: Kenneth B. Singleton, M.D., M.P.H. The Lyme Disease Solution (2008).

Stjernberg L., Berglund J., Garlic as an insect repellent. JAMA 2000.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top