Inflammationer ligger bakom kroniska sjukdomar

pills2New Scientist skriver att västvärldens tredje ledande dödsorsak överraskande nog är iatrogenisk dvs. en följd av den vård som getts. Biverkningar från mediciner, vårdfel eller infektioner som patienten fått bidrar överraskande ofta till dödsfall. Enligt Institutet för hälsa och välfärd dör kring 700-1700 personer per år i Finland p.g.a. missar inom vården. Mörkertalet är troligen stort. Trafikolyckor skördar 200-300 liv på årlig basis.

New Scientist ifrågasätter inte att kemoterapi, värkmedicin och antibiotika, som kan ha allvarliga biverkningar, gör mera nytta än skada. Men i artikeln efterlyses en allvarlig diskussion om den omfattande skada som trots all välmening uppstår. Den moderna medicinen har kapacitet både att förhindra en tidig död och lindra lidande, och bidra till död och lidande. Det är inte antingen eller.

Media blåser ofta upp riskerna med läketraditioner som örter, homeopati och akupunktur. Och visst kan det finnas risker – de finns med alla former av medicin. Men det är inte så att den moderna medicinen är trygg och den ursprungliga folkmedicinen, eller olika moderna alternativa vårdformer, per definition är otrygga.Bådavarianterna av läkekonst har sina riskerochfördelar. Det finns en enorm helande och destruktiv kapacitet i naturen. Och också tekniken kan användas i destruktivt och helande syfte. 
 
Den moderna medicinen står fortfarande handfallen inför många sjukdomar. Inflammation antas vara den underliggande faktorn bakom mer än 80 kroniska sjukdomar såsom astma, allergier och diabetes. Kroniska sjukdomar är den ledande dödsorsaken i USA. Inflammationer hör också till sjukdomsbilden vid hjärtattacker och stroke. 

När mirakelmedicinen penicillinet blev tillgängligt på 1930-talet var det säkert få som förutspådde att inflammationer i kroppen ännu på 2010-talet skulle skörda så många dödsoffer i de rika länderna med sin högt utvecklande sjukvård. 

IMG_9818Jag föredrar att spara användningen av antibiotika till verkliga nödsituationer. Istället äter jag så anti-inflammatorisk mat som möjligt. Jag använder vitlök, ingefära, gurkmeja,  cayennepeppar och chili, äter mycket grönsaker och bär och föredrar omega 3, smör och kokosolja framom margarin och omega 6. Antiinflammatorisk mat är rik på vitaminer, antioxidanter, omega 3 fett och innehåller endast mindre mängder socker och omega 6.

En studie från Harvard School of Public Health visar att livsmedel som margarin (omega 6), socker och griskött ökar inflammationsgraden i kroppen.

– Alessandra Sarelin, Terapihörnet Shop

6 Responses

  1. Jag undrar om Diafragmabråcket ställer till inflamationer i min kropp? Om man har Diafragmabråck så vad ska jag äta för att må så bra? Dessutom är divertiklar i tarmfickorna och ger symptom några gånger /år. Då skjuter blodsocker värdena i höjden. Monica

    1. Jag kan inte säga angående bråck men divertiklar kan ju ge symptom jo. Det är viktigt att äta mycket fiber (tex bär, grönsaker, psyllium, chiafrön, kli) för att undvika förstoppning. Och att äta allmänt anti-inflammatoriskt. Mycket C-vitamin och andra antioxidanter. Kryddor såsom gurkmeja och ingefära är bra.

  2. Jag har blivit biten av en fästing och jag undrar hur bra antibiotikan var när jag har gått med öroninflamation i snart 1 år. Nu är den borta men jag får feberkänning under dagarna. Monica

    1. Det måste du fråga av en läkare. I allmänhet är de flesta överens om att antibiotika är effektivt vid akut borrelios men det tvistas huruvida antibiotika klarar av att döda alla borreliabakterier i kroniska fall. Borreliabakterien kan gömma sig i biofilm och därför tror en del att medicinen inte biter så effektivt.

  3. Vem säljer Kaarlo Jaakkolas bok Ruoansulatus kunton ravitsemushoidolla? Finns den också på svenska? Jag skulle vilja fortsätta och gå på colonicterapin, men när jag har endast 20 Euro att leva på så jag vet EJ vad man ska göra. Monica

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top