Läkeörter som växer på din bakgård

Klockan ringer 5:00 en fredagsmorgon i juni. Den här dagen hade jag sett fram emot länge: skolning ute i naturen på Frantsilas ekologiska örtagård i Hämeenkyrö. Redan i 20-årsålder läste jag alla Virpi Raipala-Cormiers böcker och jag följde många av hennes tips i Onnellinen odotus -häftet under min graviditet för sju år sedan (jag har aldrig mått bättre!). Jag hade träffat Virpi för ett år sedan i Tammerfors där hon talade om örter under graviditet och amning (vilka som är trygga att använda i korta kurer, vilka man ska undvika helt). Nu såg jag fram emot att lära mig mera av den här kloka kvinnan, agronom till utbildningen, som under flera årtionden har samlat kunskap om läkeörter genom att lära sig av både finska och utländska kännare. Frantsila kombinerar traditionell folkmedicin med modern forskning. IMG_0620

En del av örterna i Frantsilas produkter odlas i den egna trädgården eller på åkrarna som odlats enligt ekologiska principer sedan 70-talet. En del samlas in i skog och mark, främst i norra och östra Finland. Under dagen förstod jag hur oerhört arbetsamt det är få ihop rena råvaror av hög kvalitet. Det behövs många händer för att rensa nässelbädden!

Under skolningen berättade Virpi om många vilda och odlade läkeörter och det är omöjligt att återge allt. Jag väljer att fokusera på tre växter: groblad, nässla och rölleka. Du kan säkert hitta alla på din bakgård.

Groblad finns bl.a. i den här otroligt effektiva vårdande örtsalvan.

Salvan funkar bra på alla sorters exem, solbränna, små sår, brännskador och insektbett. Den kan också användas på vårtor, födelsemärken, leverfläckar, hemorrojder, och ärr. Trots att den är effektiv är den samtidigt så mild och ren att den kan användas t.o.m. ömtålig babyhud. Groblad är vår inhemska variant av aloe – den har samma lugnande och kylande effekt. Varför inte använda sig av det som växer i vår egen natur?

Groblad används också  invärtes och finns bl.a. i tinkturen Karvakorva som är bra att ha i hemapoteket speciellt i barnfamiljer. Både barn och vuxna kan få hjälp under öronvärk och öroninflammationer. Tinkturen kan användas då både invärtes utspädd i vatten och kan också masseras utvärtes runt örat. Örterna höjer immuniteten och frigör slem och öppnar luftvägarna. Virpi berättade att en del av hennes kunder också fått hjälp av en kur Karvakorva vid tinnitus.

Frantsilas tinkturer och örtsalvor.
Frantsilas tinkturer och örtsalvor.

En av Virpis favoritväxter är nässlan som odlas i långa, ståtliga rader på Frantsilas gård sedan årtionden tillbaka. Odlad nässla har den fördelen att man med säkerhet vet att platsen är ren. Nitrathalterna mäts alltid och för att hålla dem låga skördas nässlan när det är soligt. Nässla kan du behöva ifall du är trött, orkeslös, har lågt hemoglobin, dålig blodcirkulation, blek hud eller tunt hår.  Nässla stöder njurarna och har traditionellt använts för att öka urineringen: vid gikt, reuma och ledproblem. Den är också stärkande under pollentider och kan hjälpa allergiker, visar modern forskning. Det finns tinktur på både nässla och nässelfrö. Nässelfrö används speciellt vid binjureutmattning. Nässla finns också i Frantsilas Detox-droppar, som enligt Virpi är väldigt viktiga som stöd vid t.ex. hudproblem.

Rölleka har jag skrivit om tidigare. Den har lite liknande användningsområde som solhatten, som kanske är mera känd. Rölleka är viktig under förkylningar och inflammationer, också s.k. dolda inflammationer som har blivit kroniska. Röllekan stöder alla inre organ, speciellt tarmen (den kan funka vid candida!), och den renar levern och blodet. Utvärtes desinficerar den huden och förbättra blodcirkulationen. Traditionellt har den använts för att stilla kraftiga blödningar (i homeopatisk form är millefolium ett effektivt första hjälp som man kan ta till medan man väntar på annan hjälp!).

Rölleka finns som enskild tinktur och ingår också i kraftdrycken för kvinnor, Harmonella. Frantsilas tinkturer är ett alternativ för den ekonomiskt och ekologiskt medvetna. Produkterna är odlade och tillverkade i Finland och är garanterat rena. Läs alltid bruksanvisningen noga. Örter används i korta kurer på 2 veckor. Kombinera inte mera än 1-2 produkter samtidigt. De flesta av Frantsilas örtpreparat kan kombineras med mediciner. Kom gärna in i Terapihörnet Shop för att få veta mera.

IMG_0996Alessandra Sarelin, Terapihörnet Shop

Skribenten är mamma, företagare, certifierad doula, pol.dr. och EFT-handledare. Hon bor i Pargas med sin dotter, man och några husdjur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top