Magen och motståndskraft

Höstflunssa? Kom ihåg att 80 % av vårt immunförsvar finns i tarmen! Det gäller att sköta tarmen för att hålla infektioner på avstånd – och att sova tillräckligt. Immunförsvaret mår dåligt av sömnbrist. (Har du sömnsvårigheter finns det naturlig hjälp av få, bl.a. magnesiumspray kan hjälpa, mera om det en annan gång.)

En hälsosam tarmflora är grunden för hälsa och immunitet

Tarmen gillar:

  • prebiotika (bl.a. modersmjölk och annan näring som främjar nyttiga mikrober)
  • probiotika (levande mikro-organismer, mjölksyriebakterier)
  • enzymer
  • fiber
  • mat med högt näringsinnehåll, t.ex. sprängticka.

Redan i början av 1900-talet framhöll Nobelpristagaren Metchnikoff att obalanser i tarmfloran är en de största orsakerna till sjukdomar. Han visade att folkgrupper som åt mycket probiotiska bakterier via kosten levde längre. Idag slår flera forskare fast att Metchnikoff hade rätt. Bl.a. professor Erika Isolauri från Åbo Universitet leder forskning på området. Idag finns vetenskapliga bevis för probiotikas gynnsamma inverkan på allergier, kroniska inflammationer i tarmen, Chrons, diabetes typ 1 och reuma. Cancerforskning har inletts. Också upprepade förkylningar minskade i den gruppen som fick probitika jämfört med den gruppen som inte fick det.

Vår naturliga bakterieflora väger 0,5-1,0 kg. Det finns flera bakterier än celler i kroppen. Vi är en hög med mikrober! Dåliga matvanor, stress, överdriven hygien, antibakteriella medel, och överdriver bruk av antibiotika rubbar balansen i vår normala bakterieflora. Tillskott av probiotika kan hjälpa att rätta till en del av de här rubbningarna. Grunden för en hälsosam tarmflora och fungerande immunförsvar läggs i barndomen. Födseln, amningen, ev. antibiotikakurer – allt påverkar barnets hälsa på längre sikt.

Extra intag av probiotiska bakterier är att rekommendera alltid minst några månader efter antibiotikakur och kan också med fördel tas för att sköta magen och immunförsvaret. Antibiotika minskar på tarmens normala tarmflora och försvagar immunförsvaret. Tillräckligt höga doser levande bakterier (100 miljarder) skyddar den känsliga bakteriebalansen under och efter en antibiotikakur. De viktigaste probiotiska stammarna är Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bificum och Lactobacillus bulgarisks. Det finns många bra preparat som kan vara till nytta.

Mikroveda Life är en fermenterad dryck som stöder och balanserar hela vår organism. Den innehåller 33 mjölksyrebakteriestammar och enzymer i samma förpackning. Med Mikroveda Life-drycken kan man öka mängden gynnsamma bakterier, och på samma gång minska eller begränsa tillväxten av skadliga bakterier. Det här minskar på inflammationsgraden i kroppen och tarmen.

Källor:

– Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken (andra upplagan, 2011).

– Kaarlo Jaakkola, ”Maitohappobakteerien uusi aikakausi: Ruualla voi tasapainottaa suolistobakteereita”, Luontaisterveys 6/2015

– ”The Infant Gut Microbiome Mediates the Association Between Breastfeeding and Allergic-like Response to Pets in Children

IMG_0094

Alessandra Sarelin, Terapihörnet Shop

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top