Menscykeln ska inte kännas som ett straff!

Precis som blodtrycket och grundtempen är mensen något som ger information om vårt allmäntillstånd. Mensen är ett tecken på hälsa och vitalitet #vitalsign. Står allting rätt till är mensen lätt, regelbunden och blödningarna måttliga. Smärta som behöver medicineras hör inte till en normal, frisk menscykel. Mellanblödningar ska inte förekomma och kan vara ett tecken på lågt progesteron. Utebliven mens är en alarmklocka. Kraftiga PMS-symptom berättar också om en obalans. Att ha en menscykel ska inte kännas som ett straff!

Det finns flera fördelar med att följa sin menscykel #trackyourcycle

Olika sorters applikationer har redan över 200 miljoner användare globalt. Det här är positivt – men det är viktigt att förstå skillnaderna mellan de olika hjälpmedlen som finns. Och det gäller att lära sig tolka den data man matar in. Många saker påverkar också den känsliga ägglossningen – stress, sömn, alkohol mm. – så det är alltid mera tillförlitligt att läsa kroppens signaler (framför allt cervixsekret) än att lita på en dators sannolikhetskalkyler gällande tidpunkten för ägglossning.

Jag har redan länge följt min egen menscykel för att räkna ut när jag är fertil och när jag inte är det. (En säker preventivmetod ifall den används korrekt.) Det här har gjort att jag har fått ett intimt förhållande till menscykelns alla faser (fysiologiskt, mentalt). Jag vet vad det betyder när det bildas mera sekret än vanligt (nej det är inte svampinfektion). Och jag blir alltid lika glad när jag ser att grundtempen stiger efter ägglossningen.

Genom att följa med de fysiska och mentala förändringar som jag går igenom under cykeln får jag viktig information om min hälsa. Jag kan se om progesteronet ligger lågt (i förhållande till östrogen) på temperaturkurvan. Jag ser också om jag har haft ägglossning (en förutsättning för progesteron). Det som gör det ännu mera fascinerande är att se vad som händer när jag gör livsstilsförändringar, om jag lägger om kosten eller börjar med ett nytt kosttillskott.

Ägglossning är inte viktigt endast för fertilitet. Ägglossning behövs för att vi ska hålla våra progesteronnivåer. Progesteron är välgörande för hälsan och förebygger osteoporos, bröstcancer, demens, hjärt- och kärlssjukdomar.

Det finns tre huvudorsaker till utebliven ägglossning: 1) Hormonella preventivmedel. 2) PSOC (polycystiskt ovarialsyndrom). 3) Att äta för lite i allmänhet och att äta för lite kolhydrater i synnerhet. Läs mera här.

Det häftigaste av allt är ändå att menscykeln kan vara en inre guru som hjälper dig navigera rätt i livet. Under dagarna innan mensen kommer allt du har förtigit, alla känslor du svalt till ytan: du får en rapport på vad som fungerar och vad som inte fungerar i ditt liv. Vi kvinnor är hormonella – och det är en BRA sak. Problemet är att vi inte lär oss läsa våra kroppar och uppskatta den feedback den ger oss #periodrevolution

Jag håller en föreläsning 7.3. i Pargas på Gula Villan om hur vi kan lära oss lyssna på menscykelns berättelse – och öka vår livskvalitet. Det här är information vi borde ha fått som 12-åringar. Men bättre sent än aldrig.

Läs mera här

Alessandra Sarelin, örtterapeut (fytoterapeut) & doula som förälskat sig i menscykeln. Följ mig på Facebook på Kukoistava kuukautiskierto och på Instagram!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top