Varför?

kastanjI mitt första inlägg i den här nya bloggen vill jag skriva om frågan varför. Varför är hälsa viktigt?

Hälsa sägs vara en ny religion. Ett sätt att skapa en identitet. ”Jag lever hälsosamt alltså är jag en bra, produktiv människa.” Ibland är en hälsosam diet ett sätt att ha kontroll över en tillvaro som annars är svår att kontrollera. Dieter avlöser varandra i tider av överflöd.

Eftersom vårt förhållande till mat har blivit så komplicerat kan man fråga sig om det inte skulle vara bättre att sluta stressa över maten? Varför säga nej till en så stor del av maten i vår kultur? Är inte sinnesro viktigare? Visst. Men vi är också biologiska varelser. Vår hund Cody äter det en hund är skapt att äta: mest rått kött och lite kolhydrater. Ibland får han industrimat för hundar. Det märks – han fiser och det doftar inte gott. Också vi människor behöver mat vi är skapta för.

Jag har aldrig bantat. Inte för att jag skulle vara opåverkad av skönhetsnormer, det är ingen. Största delen av mitt liv har jag, mer eller mindre, uppfyllt slankhetsidealet.

Jag har aldrig ätit fettsnåla produkter. Jag har ingen aning om vad min BMI är. Jag ställer mig sällan på vågen men vet att jag gått upp i vikt ungefär 5-10 kg på de senaste fem åren. Det hör till åldern. Och jag har aldrig mått bättre.

Jag bryr mig om vad jag äter. Jag vill ge min kropp det den behöver för att må bra. Sen gör jag undantag med jämna mellanrum. Inga regler är hundraprocentiga. Vi har ingen godisdag hemma men äter istället efterrätt flera gånger i veckan (trots att jag mår dåligt av vitt socker). Det viktiga är det dagligt återkommande.

Det är en skillnad mellan att äta ’rätt’ (näringsmässigt) och att nära och vårda sig själv. Näring är så mycket mera än de rätta näringsämnena – det är njutning, omvårdnad och närvaro. Det är en accepterande och livsbejakande attityd. Näring för själen. Man kan äta precis de rätta livsmedlen, men om man gör det på grund av rädsla för övervikt eller sjukdom är det en viktig bit som fattas. När jag går in i en matbutik låter jag kärleken till mig själv och min familj styra. Det är endast en bråkdel av utbudet som är bra nog för oss. Priset jag betalar i form av låg energi, dåligt humör och inflammationer är högt om jag slarvar med kvaliteten.

Jag väljer att leva hälsosamt för att jag vill ha energi och kraft att ge mina gåvor till världen. Mitt jobb som förlossningsdoula är krävande – ibland är jag med på en förlossning över ett dygn i sträck. Att vara företagare – innehavare av Terapihörnet Shop – är inte heller stressfritt. En hälsosam livsstil gör det hållbart och möjligt att förverkliga drömmar, att tjäna sitt eget högsta bästa, sin familjs högsta bästa och mänsklighetens högsta bästa. Det är det hälsa handlar om för mig. Hälsa öppnar dörrar.

Alessandra Sarelin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top