Mitt operationsärr

Saltomslag, johannesört och annat nyttigt

I mars halkade jag på vår egen gård och föll så illa att jag fick en fraktur i handleden. (Jag skulle bara ut till hönsen och hade sommarskor på mig!) Läkaren konstaterade att operation behövs – annars kommer inte benet att växa ihop på rätt sätt. Jag gick igenom mitt livs första operation och kan säga att fast allt gick bra tog processen en massa energi. Den här texten handlar om hur jag har skött operationsärret. (Varning: om du har obehag för ärr så titta inte på bilderna nedan!)

Johannisörtsolja och silikonkopp

Jag hade gips i nästan fyra veckor. Under den tiden åt jag extra kalcium, magnesium och D-vitamin för att främja benläkningen. Jag åt zink för att främja sårläkning. Kontrollbilderna som togs i samband med att gipset togs bort visade att benen hade växt ihop och läkaren sa att allt var som det skulle.

Men det var en chock att få bort gipset – armen var så svag och rörligheten så begränsad och handen så svullen. Fysioterapeuten visade övningar jag skulle göra dagligen och läkaren sa att det brukar ta kring ett år för armen att börja fungera normalt igen. Jag längtade efter att kunna tvätta mitt eget hår igen, kunna köra bil och yoga men fick ge mig till tåls.

När jag kom hem från sjukhuset tvättade jag armen. Sedan smörjde jag ekologisk johannisörtsolja över ärret och hela handen och handleden. Det här gjorde jag morgon och kväll i flera veckor.

Johannisörtsoljan är anti-inflammatorisk och främjar återbildningen av nervvävnad. Den används ofta efter kejsarsnitt och enligt en studie hjälpte den personer med psoriasis. För mig verkade oljan helt klart smärtlindrande – glömde jag att använda oljan började handleden värka på förmiddagen. De dagar jag hade kommit ihåg oljan hade jag ingen värk och kunde göra de övningar fysioterapeuten hade visat utan att ta värkmedicin. Under hela processen har jag använt kanske fem värktabletter (jag har skött värken på andra sätt, går inte in på det i den här texten).

Operationsärr samma dag som gipset togs bort.
En vecka senare

Rörligheten blev sakta bättre. En behandling som på finska heter Kalevalainen jäsenkorjaus var avgörande. Efter behandlingen hade svullnaden gått ner och rörligheten var mycket bättre. Hon tipsade också om saltomslag som gjorde att resten av svullnaden försvann och jag fick på mig vigselringen igen.

Man gör så här: lös upp 3 msk grovt havssalt i en liter rumstempererat vatten. När saltet har löst upp sig så doppa en handduk i saltlösningen och lägg den våta handduken runt det svullna stället. Lägg plast runt och en ylletröja på. Låt verka i 15-20 minuter.

När svullnaden hade gått ner var det möjligt att få tag i huden kring ärret och ”lyfta” på den – det här förbättrar cirkulationen. Jag använder små silikonkoppar och det känns faktiskt ganska behagligt tillsammans med johannisörtsoljan. Med hjälp av ”sugkoppar” bildas undertryck i huden som påverkar bindväven i muskler och underhud. Det vakuum som bildas ökar blodgenomströmningen och bidrar till att transportera bort slaggprodukter i bindväven.

Jag har också lagat örtomslag med på en blandning av 11 läkande örter, bl.a. vallört och groblad. Omslaget kändes himmelskt men saltomslaget var effektivare för att få ner svullnaden.

Idag har det gått exakt två månader sedan jag fick bort gipset och jag kan yoga igen och handleden klarar av de flesta rörelser normalt. Visst är den stel ännu men sjuk är den inte och det är jag tacksam för.

Alessandra Sarelin är fem före färdig örtrådgivare/fytonom som studerar vidare till fytoterapeut. Hon är också bioresonanspraktiker, EFT-handledare och doula och har en doktorsexamen. Hon bor i Pargas med sin dotter, man och några hönor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top