Örter till barnfamiljens hemapotek

Alla föräldrar önskar att deras barn ska få vara så friska som möjligt. Det känns bra att kunna hjälpa ett sjukt barn och lindra akuta symptom hemma. När det gäller örter så har vi på fytoterapiutbildningen lärt oss att man bra kan stöda barns hälsa med örter men doseringen är naturligtvis betydligt svagare än för vuxna. Och vi använder inga starka örter. Nedan tre örtpreparat som borde finnas i alla hemapotek:

Kamomill (Matricaria chamomilla)

Kamomill

Både tee och tinktur på kamomill lugnar ner kolik och andra magbesvär. Kamomill är bra för matsmältningen och är kramplösande. Örten är immunstärkande och kan stöda vid flunsa. Kamomill lugnar också när babyn får tänder. Man kan massera gommen med kamomillte eller tinktur. Kamomill kan användas både utvärtes och invärtes. (Obs. Man kan vara allergisk för kamomill.) Invärtes gäller det en droppe per levnadsår så om barnet är 3 år så ger du 3 droppar blandat med varmt vatten eller saft. I tinktur finns det lite alkohol så den kan man ånga bort i 70 graders vatten. Utvärtes kan kamomill användas i badvatten och som varmt omslag på magen. Kamomill passar bra för att badda ögonen ifall de är inflammerade. (Modersmjölk kan också användas.)

Röd solhatt (Echinacea purpurea)

Karvakorva

Karvakorva är en inhemsk örtblandning som innehåller groblad, rudbeckiaskott (solhatt), lindblomma, kungsljusblomma, kamomillblomma och rudbeckiarot. Den kan användas invärtes och utvärtes vid olika öronproblem, för att minska slembildning, lindra värk, öppna luftvägarna och för att stärka njurarna. Invärtes gäller samma dosering som ovan, dvs. 1 droppe per levnadsår. Utvärtes kan ljummen tinktur masseras runt ytterörat. Vid akut värk kan barnet få droppar med 30 minuters mellanrum. (Det säger sig självt att barnet också behöver annan vård.)

Nässla

Brännnässla (Urtica)

Nässla stärker njurarna och immunförsvaret vilket är viktigt bl.a. vid allergier. Nässla kan användas både som tinktur och som torkat bladkross som kan läggas med i mat (soppor, grytor mm). Bladkross ser ut som oregano och smakar inte just något så det brukar slinka ner obemärkt! Nässla är en otroligt näringsrik växt! Den är rik på C-vitamin, järn och andra mineraler; selen och andra spårämnen såsom kisel. Den stärker hela familjen och stöder huden, håret och naglarna. Nässla hör till de örter som kan användas flera månader utan problem. Övriga örter är det bra att ta paus med efter ca 2 veckor.

Alessandra Sarelin. Alessandra jobbade tidigare som forskare men har sadlat om och har de senaste tre åren jobbat med hälsokost. Hon studerar till fytoterapeut, är certifierad doula och bioresonanspraktiker.

 

2 Responses

  1. Det är synd att jag inte kan komma den 08 dennes. Vi har en shiba som får för kallt i bilen. Hans namn är Kim och är född 06.10-2012. Men jag hoppas att vi kan komma senare på året.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top