Rent vatten

Det sägs att vi i Finland njuter av världens renaste dricksvatten. Och visst är vattnet rent från skadliga bakterier. Men det innehåller kemikalier, bekämpningsmedel och rester av mediciner och syntetiska hormoner som åtminstone jag helst inte får i mig. Många mediciner är så svåra att bli av med i reningsprocessen att tusentals ton hamnar i världens hav varje år (läs HS-ledare om ämnet). Sköldkörteln är mycket känslig och kan reagera på både klor i dricksvattnet och kemikalier i hudvårdsprodukter.

Det utvecklas hela tiden ny teknik för att göra reningen effektivare och bättre men det kommer att ta många år innan kommunalt kranvatten är fritt från bekämpningsmedel och mediciner.

Människokroppen består till största delen av vatten. Därför är det viktigt för vår hälsa att dricka rent vatten. Det är också viktigt att duscha i rent vatten. Huden är vårt största organ. Huden skyddar oss på många sätt men eftersom den är både tunn och porös släpper den igenom en hel del potentiellt toxiska kemikalier som det finns i tex. vatten.

IMG_0958Rent vatten är månadens produkt i Terapihörnet Shop i juli. Chanson duschfilter gör vattnet skonsamt för huden och håret eftersom filtret tar bort klor och gör vattnet mjukare. Speciellt människor med atopisk hud kan ha glädje av ett duschfilter. Filtret i duschen ska bytas med 12 månaders mellanrum och det är enkelt att installera.

Min hud gillar inte alls vatten, speciellt inte på vintern. Mitt hårbotten är känsligt och jag har väldigt svårt att hitta ett passligt schampo (jag har testat MÅNGA). Efter att jag installerade duschfiltret hemma mår både huden och håret bättre. Dessutom verkar mitt hår gilla OptiMSM-pulver som jag tar varje morgon. Och Rosenseriens schampo med arganolja gör håren glansigt och tjockt! Hårbottnet sköter jag med en inpackning med Frantsilas Calendula-kräm (det får verka en timme innan bastun).

Hemma använder vi Dafi glaskanna med renande filter som tar bort tungmetaller, klor och bekämpningsmedel ur dricksvattnet. Vattnet smakar bättre! Kannan är praktisk och ekonomisk i förbrukningen. En led-lampa lyser när det är dags att byta filter (kapaciteten är 150 liter).

IMG_0996Alessandra Sarelin, Terapihörnet Shop

Skribenten är mamma, företagare, pol.dr., certifierad doula och EFT-handledare. Hon bor i Pargas med sin dotter, man och några husdjur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top