Rönn som medicinalväxt

I år har rönnträden och –buskarna dignat av röda, fina bär. Allt flera tar rönnbären till vara och använder i smoothies eller marmelad men största delen äts fortfarande av fåglarna. Rönnbären uppskattas som en bra C-vitaminkälla. Men bären innehåller också mycket andra viktiga näringsämnen: betakaroten (mera än morot), K-vitamin, E-vitamin och fiber. Bären innehåller dessutom mycket polyfenoler och flavonoider. Polyfenolerna fungerar på ett liknande sätt som antioxidanter, dvs. skyddar cellerna från fria radikaler (andra bär och kallpressad olivolja innehåller också polyfenoler). Polyfenoler har en anti-inflammatorisk och anti-karsinogen effekt.

Inom fytoterapin ser man rönnen som en lungväxt – traditionellt har den använts vid olika inflammationer i luftvägarna. Bären har använts vid mag-tarmproblem (logiskt eftersom de är rika på fiber). Bären sänker kolesterolet i blodet och förbättrar metabolismen av fett i levern. Eftersom bären innehåller flavonoider är de något vätskedrivande. Om man har svaga njurar kan rönnbären vara för starka.

Det är bra att frysa eller koka bären före de används. Många använder några rönnbär som en av många ingredienser i smoothies. Ett gammalt recept som jag hittade i boken Kasvilääkintäopas av Ljudmila Rumjantseva ser ut så här:

1 msk krossade rönnbär får står i 4 dl. kokande vatten 2-3 timmar. Teet silas och avnjuts ½ dl åt gången 2-3 gånger per dag.

Teet kan användas vid infektioner i luftvägarna eller förstoppning eller helt enkelt som en stärkande och näringsrik dryck som höjer immunförsvaret.

I Finland har rönnen ansetts vara ett heligt träd som används i olika ceremonier. Rönnen är ofta det första trädet som planteras på ett nybygge och det anses skydda huset och även styra vattenådror så att de inte har en skadlig effekt.

Pyhät on pihlajat pihalla, pyhä on kukka pihlajassa, marjaset sitä pyhemmät.

– Eino Leino –

Källor: THL:n Fineli tietopankki

Maria Mäkitalo, ”Marjojen nauttiminen kannattaa” 2015.

Henriette Kress, Henriette’s Herbal

Text & bild: Alessandra Sarelin, fytoterapi studerande, pol. dr.

Alessandra bor i Pargas med sin familj. Hon lärde sig redan som barn om örter, växter och hälsosam kost av sin farmor och pappa.

 

3 Responses

    1. Rönn har inte utvecklats till produkt ännu så det är svårt att få tag på annat än kanske marmelad. Det gäller att plocka själv än så länge 🙂 Så klart långt från vägen så att trädet inte har sugit åt sig tungmetaller från trafikens utsläpp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top