Smält (jul)maten med ananas

Ananas är en bra efterrätt i jultider när vi äter en massa hårdsmält mat. Ananas innehåller mycket bromelain dvs. proteinnedsmältande enzymer som hjälper matsmältningen och minskar inflammation. Utan enzymer kan vi inte smälta maten och uppta näringsämnen. Brist på enzymer är vanligt eftersom matenzymer förstörs av upphettning.

Färsk ananas är god att äta som sådan eller stekt i lite kokosolja. Den gör sig mycket bra i juicer. Idag testade jag följande recept:

  • 1 äpple
  • 1 morot
  • 1 liten rödbeta
  • 1 skiva färsk ananas (ca. 2 cm)
  • 1/4 granatäpple
  • 1/2 röd paprika

Skala granatäpple och ananas, resten tvättas. Ett bra tips ifall du använder icke-ekologiska råvaror: blötlägg frukterna och grönsakerna i vatten och 1/2 dl. vinäger innan du gör dem till saft. Kör i juicern och njut! Färsk ingefära passar säkert också (bra vid förkylning).

IMG_0660

Fördelar med ananas:

Förebygger förstoppning och dålig matsmältning

Förebygger/läker halsont och akut sinusit

Minskar slembildning i andningsorganen

Är svampdödande

Är immunstärkande

Är basbildande

Innehåller jod eftersom den oftast växer nära havet

Påskyndar läkning av operation och skador

Källa: Peter Wilhemlsson: Näringsmedicinska uppslagsboken

Nästa vecka kör vi igång med en tre-fem dagars detox med råsafter! Det ser jag fram emot! Det gick ju så bra i september (läs mera)! Vem är med?

IMG_0094Text & bild: Alessandra Sarelin

Skribenten är mamma, företagare, pol.dr., certifierad doula och EFT-handledare. Hon bor i Pargas med sin dotter, man och några husdjur.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top