Tid för återhämtning

img_1626Den här hösten har jag gjort ett medvetet val att ha mindre program. Jag har haft kvällar och helger så lediga som det bara är möjligt. Jag har sagt nej till olika inbjudningar och jag har hållit barnets hobby på miniminivå. Allt i naturen bjuder in till att stanna upp – ändå brukar vi stressa mera än någonsin den mörkaste tiden på året. I år har jag inte gått med i den stressen. Det har varit otroligt skönt.

En orsak till det här är att min stresstålighet är ganska dålig. En annan är att jag tycker att jag bör föregå med gott exempel eftersom jag jobbar med hälsa och varje dag talar om hur viktigt det är att ha tid att ta hand om sig själv. Då kan jag ju inte själv jobba sex dagar i veckan och dessutom ha grupper på kvällarna… Så såg mitt liv ut de första 18 månaderna som företagare. Semesterdagarna var lätträknade. Barnet var ofta med på jobb.

Företaget var min ”baby” och jag hade varit förberedd att första tiden skulle bli intensiv och kräva mycket. Men efter 1,5 år började kroppen säga att nu räcker det – det är dags för en ny fas. Dags att prioritera. Jag började hålla lördagsöppet bara månadens första lördag och jag slutade jobba kvällar. Skillnaden var enorm – det fanns mycket mera tid för återhämtning. Trots att sommarsemestern igen var ytterst kort kände jag stressen sakta lämna min kropp. Att under sommarmånaderna stänga shoppen redan kl. 15 på fredagar gjorde också en större skillnad än jag hade anat. Om det skulle finnas en mätare som kunde läsa av min stressnivå nu och för ett år sedan tror jag skillnaden skulle vara stor.

När ljuset börjar återvända efter jul är jag övertygad om att jag kommer att brinna av iver att igen erbjuda något extra. Jag känner redan nu hur små frön gror under ytan – det finns många idéer som vill födas.

I februari kommer jag att erbjuda en kurs i hur du kan minska DIN stress med hjälp av EFT (=emotional freedom technique). Jag har haft min beskärda del av stressiga perioder (doktorerade 2012 och blev företagare 2014) och jag skulle aldrig ha klarat mig utan effektiva stresshanteringsverktyg genom den pärsen! Kanske var det nära men någon burn-out har jag inte haft… Jag tror inte jag överdriver när jag säger att det här beror dels på att jag sköter mig med vitaminer – det behövs mera antioxidanter när vi är stressade –  och dels på att jag har haft bra verktyg för att få bort stressen ur systemet.

Är du intresserad av att lära dig EFT – ett verktyg du kan använda i vardagen? Det är varken speciellt tidskrävande eller komplicerat. De första sex som anmäler sig ryms med.

terapiakulma-12Alessandra Sarelin

Skribenten är före detta forskare (pol. dr.), företagare, certifierad bioresonanspraktiker, EFT-handledare, mamma och doula. Hon bor i Pargas med sin dottern, man och några husdjur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top