Vardagsdofter (lite som på Hong Kong?)

Jag har växt upp i ett hem där miljö- och hälsomedvetenhet hörde till vardagen redan på 70- och 80-talen. När vi nån gång sällan besökte Helsingfors handlade vi alltid på Ruohonjuuri i de gamla VR-magasinen i början av 80-talet. Ruohonjuuri hade en alldeles egen doft.

Jag minns när jag som liten besökte vänner och som en känslig liten person lade jag märke till att det doftade annorlunda än hemma hos oss. Det doftade butik. Idag misstänker jag att doften jag kände var från tvätt- och rengöringsmedel – mjukgörare och kemikalier. Ni vet hur det luktar på Hong Kong varuhuset? Jag har aldrig förstått varför man vill att det ska lukta så hemma. Men när jag var liten associerade jag doften av tvättmedel med lyx – lyx min familj inte hade råd med. Idag är jag ändå tacksam för att jag hade så lite att göra med kemikalier som barn.

Lyx är rena kläder fria från kemikalier. På sommaren ger solen doft. På vintern ger eteriska rena oljor doft. Hong Kong-lukten får mig att må illa.

Huden är vårt största organ och den ”släpper igenom” en hel del kemikalier som kommer in i vårt blodomlopp. Idag finns det forskning som visar att vanliga kemikalier vi får i oss dagligen stör vår hormonbalans och metobolism. Det är möjligt att kemikalier vi får i oss redan i livmodern bidrar till fetma senare i livet. (Se dokumentären Programmed to be Fat).

Vad borde vi göra? Vad KAN vi göra? Vi kan t.ex. använda så mycket ekologiska produkter som möjligt. Ekologiska tvättmedel är bättre både för vår miljö och våra kroppar. Har du tänkt på vad som händer när du drar ur proppen efter disken? Det smutsiga vattnet försvinner inte – det bara förflyttas från en plats till en annan (utom ditt synfält). Konventionella rengöringsmedel lämnar spår efter sig: gift finns kvar på diskbänken, på den rena tallriken och i vattnet. Speciellt på stugan, där det smutsiga diskvattnet inte hamnar i det kommunala reningsverket, är det viktigt med giftfria tvättmedel.IMG_Ecodisk

Jag har länge använt Ecovers tvättpulver, diskmedel för diskmaskin och handdisk, och rengöringsmedel. Tex. Ecovers ZERO tvättpulver har det nordiska Svanenmärket och lämpar sig även för babyhud och allergiker. Jag blev superglad att läsa på Ecovers hemsida att förtaget tänker på miljön också när det gäller plastförpackningarna. I Ecover Ocean Plastic projektet återanvänds plast som samlats in från haven, se videon nedan:

Ecover har fått märket ”Certified B Corporation”, vilket har getts endast till 60 företag. Det visar att företaget inte endast försöker minimera skada för miljö och människa utan också vidtar åtgärder för att bidra till en renare framtid. Ocean Bottle är ett exempel på det.

IMG_0996Alessandra Sarelin, Terapihörnet Shop

Skribenten är mamma, företagare, pol.dr., certifierad doula och EFT-handledare. Hon bor i Pargas med sin dotter, man och några husdjur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top