Varför akupunktur?

När den klassiska fysioterapin inte hjälper, jumpaövningarna du gör inte håller din kropp frisk eller medicinerna inte tar bort din värk kan det vara bra att pröva på akupunktur.

I normala fall hålls du frisk genom att äta rätt och motionera men om du är för trött behöver du extra hjälp för att stärka din kropp så att den kan hela sig själv.

Din kropp kanske inte klarar av att hela sig själv för att du inte sover tillräckligt. Under natten skall kroppen bearbeta slaggämnen som samlats i under dagen och allt du varit med om men om du är för trött kan det vara att den inte klarar av det. Då uppstår inflammationer, ryggskott och andra sjukdomstillstånd, t.ex. blodtrycksjukdomar eller depression.

Akupunkturen stimulerar din kropp till att hela sig själv. Den påverkar dina hormoner och blodcirkulationen och stärker dig så du sover bättre och då kan dina inre organ under natten få bort slaggämnen från bland annat dina muskler och du insjuknar inte lika lätt.

Akupunkturen stärker din motståndskraft vilket håller dig borta från antibiotika som lätt kan bli ett ekorrhjul.

Det kan vara svårt att förstå hur några nålar kan ha en sådan effekt. Men om man tänker att vår kropp är som ett energiknippe och vi stimulerar en punkt som har kontakt till ett inre organ eller hjärnan och som påverkar dess funktion och hormoner kan man förstå att effekterna kan vara stora.

Akupunktur 

Läran om akupunktur är åtminstone 4000 år gammal. Den kan vara ännu äldre men tidskrifterna man hittat härstammar från den tiden. De första akupunkturnålarna var gjorda av sten. På den här tiden obducerade man inte människor efter döden för att veta hur allt fungerade innanför kroppen utan man lärde sig genom att följa med hur naturen, djuren och människorna påverkades av de olika årstiderna och universum och kunde se samma fenomen i den fysiska och den psykiska kroppen.

Wu xing, läran om de fem elementen, är grunden till allt i kinesisk medicin. Där ser man elementen träd, eld, jord, metall och vatten. Vind, hetta, fukt, torka och kyla hör också dit liksom de fem emotionerna: ilska, glädje oro, sorg och rädsla. Det finns också fem smaker, fem årstider, fem färger osv. Ett element matar ett annat eller kontrollerar ett annat. För att vi skall vara i balans strävar vår kropp att hålla dessa element i balans. Om vi har stora obalanser leder det till symptom och sjukdomar. Detta tycker jag är mycket fascinerande; att man kunde läsa människans alla kroppsfunktioner från naturen. Meridianerna som löper i vår kropp likt vattenådror (eller som nervsystemet eller lymfsystemet) behöver flöda fritt för att ge kroppen näring. Om det uppstår stockningar blir vi sjuka. Genom att sedan nåla rätt punkter kan man få upp fördämningarna och bli frisk igen. Man pratar om qi eller energiflöden.

Klassisk Kinesisk Akupunktur

Så heter inriktningen jag studerat på International school of acupuncture i fyra års tid. Den är den första utbildning som baserar sig på de ursprungliga skrifterna. Min holländska akupunkturguru har sedan tillagt ett system som baserar sig på västerländsk medicin. Han har kombinerat dessa två system. Detta har gjort det lättare för oss utövare att behandla olika sjukdomstillstånd som har västerländska diagnoser.

Hur går en behandling till?

Först intervjuar jag dig för att kunna behandla dig som en helhet. Det kan vara att det problemet du kommer med kan egentligen härstamma från något annat problem du också lider av eller lidit av. Man tar också i beaktande sjukdomar som går i släkten för att kunna beakta detta och behandla dig i förebyggande syfte.

Sedan gör jag en pulsdiagnos. Det betyder att jag genom att lyssna på din puls från nio olika ställen på höger och vänster hand får en bild av vilka meridianer som behöver behandlas. Man kan känna stockningar, svagheter, överflöde osv. Likt vatten som löper i rör. Då brukar jag förklara att jag öppnar de kranar som behövs öppnas för att ge ett jämt flöde i kroppen med mina akupunkturnålar.

Mina kunder brukar ofta somna under själva behandlingen som tar 21 minuter. Första gången är man kanske litet spänd och somnar inte så lätt. Oftast räcker det men 3 -5 nålar per gång. Nålarna är mycket tunna och människor med nålskräck har också klarat av att komma på behandling.

Efter behandlingen kan du känna dig antingen dåsig, avslappnad eller full av energi. Din sömn kan vara litet ytlig samma dag du varit på behandling men brukar sedan bli bättre. Många med sömnsvårigheter får hjälp.

Rekommenderat mellanrum mellan behandlingarna beror helt på ditt problem. Man strävar till 3-4 veckors mellanrum efter en tid då dina symptom gett med sig. Man kan fortsätta att gå på akupunktur i förebyggande syfte livet ut. Man brukar känna att när det gått en tid att nu skulle jag behöva litet extra energi. För vissa personer känns det efter 3 veckor för andra efter 2 månader.

Irena Nylund

Irena Nylund, Fysioterapeut, yoga lärare och Doctor in Chinese Medicin.

Jag känner mig hedrad för den kunskap jag blivit tilldelad av mina lärare och av de gamla skrifterna och hoppas att jag nu kan behandla dig på ett helhetsmässigt sätt.

 

 

2 Responses

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to Top